Vergeet rosé, hipsters drinken oranje wijn

Nu de temperaturen rond de 25 graden schommelen, zoeken veel wijnliefhebbers verfrissing in een glas rosé. Toch moet het lichtrode drankje meer en meer plaats ruimen voor een hippere variant: de oranje wijn.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Het doet denken aan een marketingstunt, maar niets is minder waar. Volgens kenners is de oranje wijn - die zijn oorsprong kent in Georgië, maar bijvoorbeeld ook wordt gemaakt in Italië, Slovenië, Oostenrijk en Kroatië - wel degelijk the next big thing. Het drankje combineert het beste van twee werelden: de volheid van rode wijn met het verfrissende karakter van de witte variant.

Oranje wijnen hebben een kleur die doet denken aan perzik of meloen, al kunnen ze evengoed naar koper neigen. Maar vergis u niet: los van die uiterlijke kenmerken, worden ze wel degelijk gemaakt van druiven.

Het gaat om dezelfde druiven als bij witte wijn, al worden ze 'gevinifieerd' als rode wijn. De schil van de vrucht wordt niet verwijderd, waardoor ze worden gecategoriseerd als skin contact-wijnen.

De oranje wijnen staan dan ook bekend als heel ambachtelijk: behalve de schil worden ook de pitten en de steeltjes mee verwerkt, en de wijnbouwer doet weinig of geen toevoegingen. Het resultaat is een gesofisticeerde wijn, die door zijn rijke smaak bij een waaier aan gerechten past.

Hoewel hij op sommige plaatsen bijna even populair is geworden als zijn lichtrode variant, is de oranje wijn niet de nieuwe rosé. Sterker nog, het gaat eerder om de anti-rosé: rosé wordt gemaakt van rode druiven waarbij de schil wordt verwijderd, terwijl de oranje wijn dus wordt gemaakt van witte druiven mét schil.

Hoe dan ook is de oranje wijn aan een indrukwekkende opmars bezig. De avontuurlijke wijndrinkers kennen hem al langer, maar tegewoordig gaat ook het brede publiek meer en meer overstag. Dat is het geval in hippe bars en restaurants in Japan, maar ook Belgische zaken zetten meer en meer oranje wijnen op hun kaart.