Humoristische ontwerpen voor Nieuw-Zeelandse vlag halen volgende ronde niet

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Gisteren werden veertig mogelijke vervangers (foto boven) van de huidige vlag van Nieuw-Zeeland voorgesteld. Eind 2014 kwam premier John Key met het idee om de vlag te veranderen. Volgens hem was het tijd dat Nieuw-Zeeland toont dat het een moderne, onafhankelijke staat is. De vlag, die bestaat uit de Britse Union Jack en de sterren van het Zuiderkruis, draagt die boodschap blijkbaar niet uit. In plaats daarvan wil hij prominente rol voor een nationaal symbool, zoals het blad van de zilveren boomvaren of de Koru, een ontrollend varenblad dat een belangrijke rol speelt in de Maoricultuur.

In mei kregen de 4,5 miljoen Nieuw-Zeelanders de kans om zelf de nieuwe vlag te ontwerpen. Bijna 10.300 concepten werden ingestuurd, waaronder een heel deel die de spot dreven met de wedstrijd. Ontwerpen met een kiwi die lasers uit de ogen schiet, stokfiguurtjes op een fiets of een schaap en een ijsje passeerden allemaal de revue en werden wereldwijd gedeeld. Jammer genoeg voor de grapjassen haalden de humoristische voorstellen het niet.

Een comité van twaalf personen moet nu uit de veertig overgebleven inzendingen vier ontwerpen kiezen die Nieuw-Zeeland het best voorstellen. In november of december wordt er een referendum gehouden om uiteindelijk één winnaar aan te duiden. Dan volgt er een tweede referendum in maart, waarin het winnende ontwerp het opneemt tegen de huidige vlag.

Het enthousiasme voor het vlaggendebat lijkt ondertussen echter weg te ebben in Nieuw-Zeeland. Zo werden er doorheen het land 25 bijeenkomsten georganiseerd rond de thematiek, maar in het totaal daagden er slechts 739  mensen op.

Pax Zwanikken, een ontwerper die 25 inzendingen instuurde, getuigt dat het momentum nu verloren is, deels door de kost en deels door het gevoel dat het kiezen een zware last is. "Dit debat is niet ontstaan uit een algemeen verlangen voor een nieuwe vlag, al is er weinig affectie voor het huidige ontwerp. Het eenvoudigste antwoord op zaken waar mensen weinig om geven, is verontwaardiging. Het belangrijkste is dat we accepteren dat, ondanks dat het gebeuren zijn problemen heeft, er geld wordt uitgegeven en dat het toch gaat gebeuren. Het zou jammer zijn als we hier niets goed mee doen. Zo'n kans krijgen we niet opnieuw", aldus Zwanikken aan The Guardian

Het vlaggendebat zal dus nog een tijdje woeden, maar in tussentijd willen we de hilarische inzendingen, met commentaar van de ontwerper, natuurlijk niet achterhouden.

"De laserstraal projecteert een krachtig beeld van Nieuw-Zeeland. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ontwerp zo krachtig is dat discussie overbodig is."

"Blauwe lucht, blauwe zee. Hou het simpel! Iedereen heeft thuis wel een blauw laken dat ze kunnen verknippen. Bam! Twaalf vlaggen van één laken. We zullen een verzadiging van vlaggen hebben! Iedereen kan het zich veroorloven om de vlag te voeren!"

"Dit ontwerp vertegenwoordigt heel Nieuw-Zeeland omdat we een heleboel schapen hebben en houden van Hokey Pokey ijs. Ik heb zelfs rood en blauw gebruikt om de zeurkousen gelukkig te stemmen."

"Het stelt kiwi"s, sterren en vlaggen voor."

"Simpel maar elegant."

"Het is erg simpel en eenvoudig om te tekenen, wat geweldig is voor de kinderen."

"Ik geloof dat dit de bevolking van Nieuw-Zeeland accuraat weergeeft als een hardwerkend volk, van vandaag tot in de toekomst."

"Nieuw-Zeelanders zijn bijzonder geïnteresseerd in het quota op snappers en er is geen betere manier om dat dichter bij de mensen te brengen dan met onze inheemse vogel, de eenhoornige kiwi."

"Dankzij de feedback op mijn vorige inzending, is de QR-code / het Zuiderkruis 45 graden gedraaid en is de linkse ster vergroot. Nieuw-Zeeland Aotearoa heeft een lange traditie om onze identiteit weer te geven met behulp van Tukutuku-panelen en er is geen betere manier om dat naar het digitale tijdperk te brengen dan met een QR-code.

"Dat gevoel wanneer we staren naar de majestueuze en zeldzame loopvogel. De kiwi is een klassiek icoon van de diepe relatie tussen Nieuw-Zeeland en zijn voorouders, hun karakter, hun land en hun cultuur. Te Pepe Tamariki, Te Papa Aotearoa"

"Krankzinnige kat die de tuin harkt. Wie houdt er nu niet van een kat die zijn eigen tuin harkt?"