De enige woestijn van Groot-Brittannië staat te koop

Wie altijd al een stukje woestijn wou bezitten, moet vreemd genoeg het kanaal oversteken. In Dungeness, ten zuiden van het Engelse Kent, staat een dor landgoed van om en bij twee vierkante kilometer te koop. Met Office, het weerkundig instituut van het Verenigd Koninkrijk, classificeert Dungeness als woestijn, de enige van Groot-Brittannië.

De landtong, die nochtans omgeven wordt door water, bestaat grotendeels uit kiezelstranden en kent erg weinig neerslag. Het unieke landschap springt wel in het oog, zeker bij muzikanten. Een foto genomen in het gebied diende als cover voor het album ‘A Collection of Great Dance Songs’ van Pink Floyd en The Prodigy filmde er de videoclip voor ‘Invaders Must Die’. 

Het landgoed beslaat zo’n 190 hectaren en bevat bovendien 22 eigendommen, vooral omgebouwde spoorhuisjes. De kerncentrale van Dungeness, die ontmanteld wordt, maakt geen deel uit van de verkoop. Het prijskaartje voor dit unieke stukje land bedraagt anderhalf miljoen pond, ofwel zo’n 2,1 miljoen euro.

“Het landgoed behoorde tot een familietrust voor vele jaren en het is met enig verdriet dat de trustees besloten hebben dat het tijd is om te verkopen. Het wordt vaak gezegd dat dit karakteristieke en onverstoorde landschap verschillend is van alle andere delen van het Verenigd Koninkrijk. Ik ben er zo’n veertig jaar vertrouwd mee en het landschap beroert me nog steeds tijdens mijn regelmatige bezoekjes”, getuigt Maurice Ede, een trustee van het Dungeness Estate aan The Independent