“Armstrong is in mijn droom verschenen”

Joe Lovano, Archie Shepp, Bill Frisell… Jazz Middelheim heeft ook dit jaar geen gebrek aan levende en nog zeer actieve muzikale legendes, maar de meest kleurrijke is ongetwijfeld zanger annex pianist Mac Rebennack aka Dr. John. De New Orleans R&B Medicine Voodoo Night Tripper eert op zijn 74ste con mucho gusto de geest van Satch ofte Louis Daniel Armstrong.

Hij mocht zes maal een Grammy in ontvangst nemen en is naar alle waarschijnlijk het bekendste nog levende muzikale icoon van zijn geliefde stad New Orleans. Dr. John incarneert dan ook de talrijke muzikale tradities die er leven en hij weet ze geheel volgens een vergevorderde freewheeling spirit naar zijn hand te zetten. Clapton, de Stones, Van Morrison, Aretha Franklin of wijlen B.B. King of Lou Reed… ze hebben allemaal ooit het muzikale bed gedeeld met de dokter. Met dertig albums op zijn conto is het ook niet verwonderlijk dat Dr. John ooit een muzikaal eerbetoon zou brengen aan een man die de trompet bij een breder publiek introduceerde. Het in 2014 op Concord Records verschenen ‘Ske-Dat-De-Dat… The Spirit Of Satch’ voegde dertien songs lang de daad bij het woord en krijgt nu ook live een vervolg. En Dr. John heeft er getuige talrijke concertrecensies meer dan zin in.

Was het niet moeilijk om uw uitgebreide oeuvre tot dertien songs te herleiden?
Mac Rebennack:
(foto) “Eigenlijk was dat een onmogelijke taak maar we hadden geen keuze. Ik voel een diepe connectie met heel wat nummers van Armstrong maar ben best tevreden met het resultaat.”

Was het Armstrong zelf die je deze opdracht gaf?
“Hij verscheen zeer duidelijk in een droom, vroeg me om deze plaat te maken en met zijn nummers de wereld rond te trekken. Hij stond erop dat ik zijn songs op mijn manier zou aanpakken. Hij is maar zeer kort in mijn droom binnengedrongen, maar het liet een enorme impact achter die ik maar al te duidelijk kon voelen toen ik ’s morgens opstond. Na het ontbijt had ik al platen van hem in mijn hand en kon de zoektocht beginnen.”

Heb je Armstrong ooit in levende lijve ontmoet?
“Verschillende keren en het was steeds een onvergetelijke belevenis. Het doet wat met je geest wanneer je plots met je jeugdheld een conversatie kan voeren. Ik heb me in het begin verschillende keren in de wang genepen. We zaten op een gegeven moment bij dezelfde booking agent, Joe Glaser. Ik ontmoette Satch in Joe’s kantoor in New York en we spraken dan over bepaalde buurten in New Orleans en de bijzondere figuren die er leefden. We hebben heel wat afgelachen. Ik vertelde hem ook dat ik bijzonder onder de indruk was toen ik hem ooit als Zulu-koning had gezien in een carnavalsparade voor Mardi Gras in 1949. Wie die rol kreeg betekende namelijk heel veel voor Afro-Amerikaanse gemeenschap in New Orleans en het was een hele eer. Ik zag die parade als negenjarig jochie, maar het heeft me nooit meer losgelaten. Een breed lachende en vorstelijk uitziende Satch. Waarschijnlijk is daar het eerste graantje gezaaid voor wat ooit een heuse Armstrong-tribute moest worden.”

Dirk Fryns
Live op 15/08 op Jazz Middelheim, waar ook Taxi Wars, Jason Moren en het Brussels Jazz Orchestra op de planken staan .