Geheime tombe van koningin Nefertiti mogelijk gevonden

Belga // Foto N. Reeves

Zo’n 100 jaar na de ontdekking van het graf van Toetanchamon, heeft de tombe een nieuw geheim prijs gegeven. Zo beweert een Britse archeoloog dat hij twee verborgen deuren gevonden heeft in de grafkamer van de jonge Egyptische farao. Achter die deuren zou zijn schoonmoeder Nefertiti liggen. 

In een rapport van ‘Amarna Royal Tombs Project’ legt professor Nicholas Reeves van de universiteit van Arizona zijn ontdekking van A tot Z uit. Naar eigen zeggen kreeg hij de deuren in het oog toen hij de muren van de tombe met scans analyseerde. De wetenschapper vermoedt dat één toegang naar een voorraadkamer leidt, terwijl de andere een geheime opening is naar de tot nu toe onaangeroerde begraafplaats van koningin Nefertiti.

Hij staaft zijn bewering met het feit dat de tombe van Toetanchamon rechts van de ingangstunnel ligt, wat een gewoonte is bij koninginnen maar niet bij farao’s. Dit verklaart ook waarom de grafkamer van Toetanchamon zo klein is.

Als de theorie van Reeves klopt, is daarmee een van de grootste raadsels in de Egyptologie opgelost. De laatste rustplaats van Nefertiti is namelijk altijd verloren gewaand. Bovendien is Nefertiti één van de beroemdste Egyptische koninginen. Zo stond ze niet alleen bekend als de echtgenote van de farao Achnaton, vader van Toetanchamon, maar was ze ook gekend om haar schoonheid.