Dit eten de kampioenen als ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is een cliché dat ons de strot uitkomt. Maar hoe begin je de dag nu echt gezond? Want terwijl de ene zweert bij een sneetje volkorenbruid en fruit, bevat dit volgens de andere te veel suikers. Health ging raad vragen bij vijf atleten en polste naar hun favoriete ontbijt. 

Yogi Rachel Brathen

Als Rachel Brathen geen belletje doet rinkelen, ken je haar misschien wel als ‘Yoga Girl‘. Dit Instagram fenomeen heeft meer dan 1,5 miljoen volgers en staat bekend om haar inspirerende foto’s en indrukwekkende yogaposes.  Haar favoriete maaltijd om de dag mee te starten is naar eigen zeggen verse granola met yoghurt en bessen.

Gezond omdat: Het ontbijt van de Zweedse yogadocente is een echte energiebom. Zo zitten de bessen boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vezels en antioxidanten, die samen ontstekingsremmend en cholesterolverlagend werken. Granola op zich is niet alleen waanzinnig lekker, maar levert ook heel wat gezonde vetten dankzij de noten. Om het recept compleet te maken, zorgt de yoghurt voor extra eiwitten, vitaminen en mineralen wat goed is voor je bloeddruk, je botten en spijsvertering. Volgens onderzoekers van Harvard zouden de bacteriële culturen in de lekkernij je zelfs helpen afvallen.

granola-787997

Ultraloper Jenn Shelton

Naar eigen zeggen had Shelton nooit verwacht ze ’s ochtends met plezier vroeger zou op staan om te kokerellen en een salade met havermout klaar te maken. Haar geheim is een mix van havermout, spek, avocado en eitjes.

Gezond omdat: Dankzij het spek en de avocado biedt deze maaltijd een perfecte balans tussen calorieën en gezonde vetten, ideaal om de hele dag zo strak te staan als een Olympische atleet. De haver houdt je bluidsuikerspiegel op peil, terwijl de eieren zorgen voor eiwitten om indrukwekkende spierbundels te kweken.

Surfer Tatiana Weston-Webb

Tatiana Weston-Webb mag dan wel bij de elite van de sufers horen, ontbijten doet ze net als zovele gewone stervelingen: met een roerei met groenten en wat toast.

Gezond omdat: Als groente kiest ze steevast voor boerenkool of krolkool. Deze wintergroente wordt dankzij zijn krachtige antioxidanten beschouwd als superfood. Wie geen fan is van kool, kan ook kiezen voor rode of oranje paprika, broccoli, tomaten of wortelen. Een toast van bruin brood verschaft je met langzame koolhydraten zodat je je goed kunt concentreren.
bread-food-plate-rucola (1)

Skiester Lindsey Vonn

Lindsey Vonn mag zich de beste skiester aller tijden noemen. Misschien ligt het wel aan haar ontbijt? Hoe het ook zij, ze zweert steeds bij de combo van havermout en Griekse yoghurt.

Gezond omdat: Haver verteer je langzaam en levert je de hele dag stabiele energie. Griekse yoghurt is niet alleen de lekkerste yoghurt, het bevat ook de meeste eiwitten, calcium, vitamine D en B12, magnesium en zink.

food-drink-breakfast-eatWielrenner Mary Zider

Als sportieve chef van het Colavita/Bianchi Women’s Pro team kookt ze naar eigen zeggen vaak voor haar teamleden. Haar toprecept is pannenkoeken met bosbessen, haver en polenta.

Gezond omdat:  Polenta, of maïsgries, is bezig aan een opmars in de keuken. Het is superveelzijdig, glutenvrij en bevat complexe koolhydraten die langzaam energie geven. Gezond zondigen dus. En zoals we eerder vermelden, leveren de eieren en bessen respectievelijk voldoende eiwitten en antioxidanten.