Colorado rivier kleurt geel

Sinds vorige week is het water van de Animas rivier in Colorado feloranje gekleurd. Miljoenen liters metaalafval zijn de rivier in gestroomd vanuit een verlaten mijnschacht. 

Verrassend genoeg is de schuldige de EPA, het milieuagentschap van de Amerikaanse overheid. Opvallend, zeker omdat EPA al jaren de Animas rivier probeert te beschermen tegen vervuiling. Zo waarschuwt de organisatie al jaren voor een verlaten mijn in de buurt van de rivier. Die mijn is als een containertank met afvalwater vol metaalresten dat langzaam. Uit schrik dat het afvalwater in de rivier sijpelt, heeft de EPA al meermaals voorgesteld om de mijn schoon te maken. Maar omdat er geen gehoor kreeg, besloten ze het heft in eigen handen te nemen, met alle gevolgen van dien.

Tijdens een van de reinigingen raakte een werknemer per ongeluk een schroefje, en was het hek letterlijk en figuurlijk van de dam. Het water druppelde namelijk niet langer langzaam naar buiten, maar spoelde in één keer de rivier in.

Ondertussen zit de EPA zit in nauwe schoentjes. De metaaldeeltjes in het water veroorzaken niet alleen de gele kleur, maar brengen heel wat dieren in gevaar. En wat erger is, het water van de rivier is niet langer drinkbaar. En de Animas rivier mondt uit in de Colorado rivier, een belangrijke bron van drinkwater.

De EPA hoopt nu dat de metaaldeeltjes zo snel mogelijk naar de bodem zullen zakken.