Noord-Korea voert eigen tijdzone in

Noord-Korea gaat een eigen tijdzone hanteren. Bij het invoeren van de 'Pyonyang-tijd', wat op 15 augustus zal gebeuren, worden alle klokken 30 minuten teruggedraaid. De tijdzone die meer dan een eeuw geleden door de "gruwelijke Japanse imperialisten" werd ingevoerd, verdwijnt op die manier, luidt de verklaring.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Door de nieuwe tijdzone - die het parlement al goedkeurde - zal het in Noord-Korea acht uur en dertig minuten later zijn dan Greenwich Mean Time (GMT). Het verschil met Zuid-Korea zal een half uur bedragen. In dat land, en in Japan, wordt de tijdzone GMT +9 gehanteerd.

De wijziging moet de zeventigste verjaardag van de bevrijding van het Japanse koloniale regime in de verf zetten. In het prekoloniale tijdperk was het inderdaad acht en een half uur later dan GMT, maar in 1912 hebben de Japanners hun tijdzone ingevoerd.

Intussen wordt in Zuid-Korea negatief gereageerd op de uurwijziging. Er wordt vooral gevreesd voor complicaties in de industriële zone van Kaesong. Die ligt in het zuiden van Noord-Korea, maar is toegankelijk vanuit het zuiden.