«Koolhydraten verhogen risico op depressie»

Vrouwen die na hun menopauze veel geraffineerde koolhydraten eten hebben een verhoogd risico op depressie. Dat blijkt uit een studie van Columbia University Medical Center.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De onderzoekers baseerden zich op een studie van de National Institutes of Health, die van 1994 tot 1998 zo'n 70.000 vrouwen na de menopauze onderzochten.

De wetenschappers keken naar de glycemisch index - een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen -, de snelheid waarmee dat gebeurde en de soorten koolhydraten die gegeten werden.

Hoe geraffineerder de koolhydraten zijn, hoe hoger ze scoren op de index en hoe hoger het niveau van suiker in het bloed is. In het lichaam is er dan een hormonale respons om dat bloedsuikerniveau weer naar beneden te krijgen. Dat kan op zijn beurt symptomen van depressie zoals stemmingswisselingen en vermoeidheid veroorzaken.

Koolhydraten zitten onder meer in wit brood, witte rijst, frisdrank en koeken.

Omgekeerd zorgen vezels, volkoren granen, groete en fruit zonder sappen (zoals banaan en avocado) voor een lagere kans op depressie.

Deze resultaten suggeren dat diëten kunnen helpen als behandeling of preventie bij depressie.