Hoe slapen helpt om je problemen op te lossen

Als iemand met een probleem of dilemma worstelt, zeggen we maar al te vaak: “Slaap er eens een nachtje over”. Een advies dat waardevoller is dan je op het eerste gezicht zou denken. 

Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Lancaster blijkt dat slapen helpt om moeilijke problemen op te lossen. Een goede nachtrust zou het namelijk gemakkelijker maken om informatie van de hippocampus, het deel van de hersenen waar recente ervaringen worden opgeslagen, naar de neocortex, het deel waar oudere herinningen gestockeerd zijn, te sturen.

Voor het onderzoek werd aan enkele proefpersonen gevraagd om woordraadsels op te lossen. De helft van de puzzels waren gemakkelijk, terwijl de andere helft dan weer van een moeilijker niveau waren. De deelnemers werden in vier groepen gedeeld. De eerste groep zag de problemen ’s avonds en moest ze ’s ochtends oplossen. De tweede groep kreeg de raadsels ’s ochtends voorgeschoteld en moest ze ’s avonds oplossen. De derde groep moest ze onmiddellijk ’s ochtends oplossen, terwijl de laatste groep slechts één avond kreeg.

Terwijl de gemakkelijke raadsels het beste werden opgelost bij de tweede groep, loste de eerste groep de moeilijke raadsels het meest effectief op.

“Deze bevindingen kunnen ons helpen om dilemma’s op te lossen”, schrijft onderzoeksleider Padraic Monaghan. “Het beste wat je kan doen bij een moeilijk en uitdagend probleem, is er dus een nachtje over slapen. Ook als je al een beslissing genomen hebt, kan je die de volgende dag nog eens reëvalueren.”