Geen betere maand voor een reis dan september

Het begin van de zomervakantie is ondertussen verder weg dan het einde en beetje bij beetje begint dat merkbaar te worden. Back to school, back to work, back to life… het steekt weer allemaal de kop op. Wil je die sleur nog eventjes doorbreken voordat je jezelf er weer volop in moet storten? Geen betere manier dan een uitstapje om het najaar goed in te zetten. Bovendien is september veruit de beste maand om erop uit te trekken!

In september lopen de stranden en pretparken immers terug leeg. Dat brengt natuurlijk met zich mee dat ellenlange wachtrijen weer tot het verleden behoren en dat je zonder moeite een plekje vindt om jouw handdoek te leggen. Aangezien het hoogseizoen ten einde is, zullen ook de prijzen van heel wat hotels en vluchten beginnen dalen. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een koopje en niet van druktes houdt.

Daarbij is het weer nog zeer schappelijk in september. Toegegeven, op het noordelijk halfrond begint de temperatuur stilletjes aan te dalen, waardoor je misschien toch best aan je winterjas denkt als je naar Scandinavië of de Baltische staten trekt. Maar dat wil niet zeggen dat het overal koud wordt. Rond de Middellandse Zee is het nog steeds heerlijk vertoeven. Extreme temperaturen die in juli en augustus kunnen heersen in bestemmingen als Egypte en Turkije komen ook niet zo vaak meer voor.

Als we iets verder kijken, zien we nog meer ideale weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan de regio New-England in het noorden van Amerika. In september verkleuren de dichte bossen daar tot een schitterend schouwspel met ontelbare tinten rood en oranje. De populaire steden in de Verenigde Staten, zoals New York en Los Angeles, zien het bezoekersaantal ook teruglopen wat alles net iets minder hectisch maakt.

Op het zuidelijke halfrond komt de winter ten einde en begint de lente. In het zuiden van Zuid-Amerika warmt het prachtige Patagonië terug op, wat zich leent tot prachtige verkenningstochten. Steden als Buenos Aires en Santiago de Chile schitteren echt tijdens de Latijnse lente. Wat hogerop het continent maakt de droogte plaats voor een occasionele plensbui maar wie het niet erg vindt om nat te worden, kan hier nog prima terecht. Hetzelfde gaat trouwens op voor Afrika: het zuiden begint op te warmen, terwijl de droogte eindigt in het westen en het centrum zonder dat constante neerslag het land teistert.

De monsoen loopt rond deze tijd ook op zijn laatste benen in het populaire Zuidoost-Azië. De streek is dus wat afgekoeld en staat op het randje van het drukste toeristische seizoen, maar in september arriveer je nog net voor de grote massa en de bijhorende prijsverhogingen.

Je merkt het, schitterend weer op de hele wereld in september. Bovendien begint in onze contreien ook het oogstseizoen, met de bijhorende festiviteiten. Denk maar aan het Duitse Oktoberfest, dat stiekem al midden september begint of de biënnale van Lyon in het zuiden van Frankrijk. Een laatste bewijs dat september de topmaand is om te reizen: in IJsland is het nog niet ijskoud, maar toch is het er al mogelijk om het noorderlicht waar te nemen!

Zit je op hete kolen om de wereld te verkennen in de negende maand? Spring zeker eventjes binnen in een vakantiewinkel van Neckermann. Zij kunnen je helpen om het perfecte vakantieplan op poten te zetten!