Stoppen met roken? Neem een tabakscoach!

A man smokes a cigarette on May 9, 2015 in Paris. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Wie wil stoppen met roken, doet dat het best met de hulp van een persoonlijke coach. De slaagkans ligt dan tien keer hoger in vergelijking met rokers die het op eigen houtje proberen.

Na een coaching door de tabakologen van Tabakstop is bijna de helft van de mensen (45%) gestopt met roken. Bovendien is een derde van hen na een jaar nog altijd rookvrij. Dat cijfer ligt tien keer hoger dan bij rokers die geen begeleider in de arm nemen, becijferde de Stichting tegen Kanker.

In vergelijking met harddrugs als cocaïne en heroïne ligt het aantal rokers dat zonder hulp van buitenaf kan stoppen «catastrofaal laag». Voor rokers ligt dat percentage op 3 à 5%, voor cocaïne- en heroïneverslaafden ligt dat bij een eerste poging op 15 tot 20%. «Die afhankelijkheid heeft te maken met het feit dat rokers veel sneller de cognitieve controle verliezen», verklaart de Stichting.

Naast een coach kunnen ook geneesmiddelen helpen, door de ergste fysieke verlangens te doen afnemen. «Maar om definitief te stoppen moet een roker een soort rouwproces doormaken voor de genotspiek die de nicotine geeft», klinkt het. Volgens de Stichting moet de roker een ander soort geluk (her)ontdekken, «onder de lagen van het oppervlakkige plezier van nicotine». Met een persoonlijke coach lukt dat tot 10 maal beter, blijkt uit het laatste rapport van Tabakstop.

De Stichting vraagt ook aan de staat om meer inspanningen te doen. In 2014 investeerde de federale overheid 0,2% van de fiscale inkomsten uit tabaksproducten in consultaties, projecten en medicatie om te stoppen met roken.