Bevallen met publiek: crowd birthing wint aan populariteit

TO GO WITH AFP STORY BY BRISEIDA MEMA A pregnant Albanian woman lies on a bed while doctor looks at the foetus on a monitor as he carries out a sonogram on April 20, 2015 in Tirana. Selective abortions remain a common practise in Albania and several Balkan countries, where an imbalance between boys and girls at birth is the result of a preference for boys. Albania is among a few European countries where men outnumber women despite a very strong immigration, namely of male population, during the past two decades. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU

Vroeger werd het beschouwd als het meest intieme moment uit een mensenleven. Maar tegenwoordig is een bevalling steeds meer een groepsgebeuren, waar familie en vrienden bij zijn en dat uitgebreid wordt gedocumenteerd op sociale media. U leest het goed: crowd birthing is hip.

In Amerika en Engeland is het fenomeen al langer aan de gang, meldt ABC News. De Britse ouderschaps-site Channel Mum deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er gemiddeld 8 personen aanwezig zijn bij een bevalling, verplegend personeel niet meegerekend. Zo was de hele clan aanwezig tijdens de geboorte van de Kardashian-kinderen, inclusief tv-camera’s om het hele gebeuren uit te zenden.

“De term crowd birthing bestaat nog niet zo lang, maar bevallen met een groep familie en vrienden in de verloskamer wint al langer aan populariteit”, aldus de Amerikaanse bevallingscoach Bailey Gaddis.

In België is het in het grote merendeel van de ziekenhuizen niet toegestaan dat vrienden en familie zomaar het verloskwartier binnen- en buitenwandelen, maar in het Verenigd Koninkrijk is dat duidelijk geen probleem. “Hoe dichter het moment van de geboorte nadert, hoe meer mensen er de verloskamer binnenkomen en daar ook blijven”, zegt Gaddis.

Naast een drukbevolkte verloskamer wordt het ook steeds populairder om elk moment van de bevalling met vrienden, familie en vage kennissen te delen via sociale media. Van een bevallingsfilmpje op Youtube kijkt al niemand meer op, en ook live-tweets vanuit de verloskamer komen steeds meer voor, ook in ons land.