Zes manieren om gelukkiger te zijn op je werk

In plaats van op het werk te dagdromen over een verre reis, of thuis te sakkeren dat je dringend moet gaan werken, kan je die tijd beter gebruiken om met plezier naar je werk te vertrekken. En het goede nieuws is dat je voor een beter humeur niet eens van je bureaustoel moet komen.

1. Kom overeen met je collega’s

Soms kunnen collega’s je enorm op de zenuwen werken, of lijkt je frustraties uiten tegen de persoon naast jou een gemakkelijke uitlaatklep. Toch is dit geen goed idee. Volgens Carolyn Betts, CEO van Betts Recruiting in San Francisco, is een slechte band met je collega’s een van de voornaamste redenen waarom je niet vooruit geraakt in je carrière. Ook als het niet klikt, bouw je dus best een professionele relatie op met je collega’s.

2. Leer omgaan met moeilijke collega’s

David Reiss, een psychiater uit San Diego, krijgt naar eigen zeggen geregeld mensen over de vloer die zich miserabel voelen op het werk. Maar in 95% van de gevallen zijn discussies met collega’s daar de oorzaak van, en niet het werk zelf. Het kantoor is echter geen plaats om bruggen op te blazen. Reik daarom je onfortuinlijke collega de hand om zijn werk te verbeteren. De ideale manier is de compliment sandwich. “Begin met een compliment, geef dan duidelijke feedback, en eindig op een positieve noot”, klinkt het op The Huffington Post.

3. Stel duidelijke grenzen

Menig man spendeert meer tijd met hun collega’s dan met hun familie of vrienden. Nogal wiedes dus dat er op de werkvloer relaties ontstaan. Toch zit er een kern van waarheid in het oeroude cliché dat je werk en privé gescheiden moet houden. “Wees vriendelijk, maar blijf professioneel”, aldus Reiss. Met andere woorden mag vriendschap op het werk geen afbreuk doen aan je productiviteit.

4. Geniet van je vrije tijd

Leven is meer dan werken alleen, zeker als je dag na dag naar je bureau trekt met tegenzin. Helaas is een goede balans tussen werk en privé geen sinecure. Maak daarom voldoende tijd vrij voor etentjes met familie en vrienden, hobby’s, sport of filmavondjes. Ook al verveel je jezelf te pletter op het werk, je hebt tenminste iets om naar uit te kijken.

5. Reduceer stress

Ook al is je baan nog zo ondraaglijk, je moet proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Vergelijk het met een lange vlucht terwijl je tussen twee überobese personen zit geperst. Het enige wat je kan doen, is je niet druk maken en de tijd proberen te doden. Ook op het werk is belangrijk dat je volledig zen bent.

6. Verander je verwachtingen 

Als je carrière niet loopt zoals gepland, moet je misschien je verwachtingen bijschroeven. Elke job heeft immers voor- én nadelen. Van zodra je je realisteert dat een perfecte baan en een torenhoog salaris niet realistisch is, kan je alle negatieve aspecten van de werkvloer gemakkelijker accepteren.