Netflix geeft personeel onbeperkt ouderschapsverlof

De videodienst Netflix pakt uit met een opvallende maatregel: personeelsleden mogen onbeperkt vakantie nemen in het jaar waarin ze vader of moeder worden. Op die manier hoopt het bedrijf meer talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden. Dat schrijft De Tijd.

Na een geboorte of een adoptie mogen personeelsleden kiezen om afwezig te blijven zolang als ze dat nodig achten. Nadien krijgen ze de optie om fulltime of deeltijds aan de slag te gaan of krijgen ze de mogelijkheid om na de geboorte of adoptie terug aan het werk te gaan en een tijdje later weer vakantie te nemen.

De reden waarom Netflix zijn regels versoepelt, is dat het personeel met talent wil aantrekken en behouden. “We hebben ondervonden dat mensen beter presteren als ze zich geen zorgen hoeven te maken over wat er thuis gebeurt. Dankzij de maatregel kan ons personeel na een belangrijke gebeurtenis meer geconcentreerd en toegewijd terugkeren naar het werk”, klinkt het bij het bedrijf.

“We willen onze personeelsleden de flexibiliteit en het vertrouwen geven om er te zijn voor hun gezin zonder dat ze zich zorgen moeten maken over werk of over geld”, beweert Twani Cranz, de personeelsdirecteur van de videodienst. “We betalen ons personeel gewoon door, zodat het niet hoeft terug te vallen op een uitkering.”

De maatregel kan op veel bijval rekenen in de Verenigde Staten. Het weekblad TIME Magazine heeft het zelfs over een revolutionaire ouderschapsverlofregeling.

Toch wordt er her en der ook kritiek gegeven op deze nieuwe verlofregeling. Zo kunnen bestaande projecten in gevaar komen wanneer er personeelsleden voor lange tijd afwezig blijven. Bovendien kan er bij het overblijvende personeel wrevel ontstaan al seen college maandenlang vakantie neemt.