Hillary Clinton heeft de Democratische Partij in haar achterzak

MIAMI, FL - JULY 31: Democratic Presidential hopeful and former Secretary of State Hillary Clinton calls for an end to the Cuban trade embargo as she gives a policy speech at the Florida International University on July 31, 2015 in Miami, Florida. According to polls Clinton continues to lead the Democratic candidates running for the Democratic nomination. Joe Raedle/Getty Images/AFP

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden pas eind 2016 plaats, maar het regent nu al peilingen. Eén zeer belangrijke race lijkt echter al gewonnen te zijn door Hillary Clinton: de race voor de ‘endorsements’.

De statistische nieuwssite FiveThirtyEight van Nate Silver, die bekend werd met zijn accurate voorspellingen van presidentsverkiezingen maar ook van sportevenementen, houdt een overzicht bij van het aantal ‘endorsements’ voor presidentskandidaten. Dat zijn openlijke steunbetuigingen van belangrijke Democraten en Republikeinen. Die endorsements spelen een grote rol, vooral in een vroege fase van de campagne. Niet alleen oefenen politici met veel autoriteit een grote invloed uit op de kiezers, ook kunnen ze andere politici van hun eigen partij over de streep trekken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de kandidaat met de meeste endorsements vaak ook de nominatie in de wacht sleept.

Nog voor het eigenlijke begin van de voorverkiezingen heeft Hillary Clinton al 90 leden van het Huis van Afgevaardigden, 29 senatoren en 7 gouverneurs achter zich. Dat is goed voor een totaal van 305 punten in de rangschikking van FiveThirtyEight. De enige andere Democraat die al een steunbetuiging ontving, is Martin O’Malley (foto onder). Hij kreeg één schamele endorsement van het Californische parlementslid Eric Swalwell. Met andere woorden: van de 230 Democratische Congressleden is er slechts eentje die openlijk kant kiest voor een andere kandidaat dan Clinton. Toch kan de echtgenote van Bill er nog niet helemaal gerust op zijn. Vooral de uitgesproken linkse Democraat Bernie Sanders wint bij veel kiezers aan populariteit, maar die ligt niet goed bij het partij-establishment.

WASHINGTON, DC - JULY 23: Democratic presidential candidate and former Maryland Gov. Martin O'Malley speaks during an event at the Truman Center for National Policy July 23, 2015 in Washington, DC. O'Malley discussed the need for additional Wall Street reforms while speaking with former Congressman and House Finance Committee Member Brad Miller (D-NC).   Win McNamee/Getty Images/AFP

De Republikeinse politici zijn ditmaal opvallend schaars met hun endorsements. Niet helemaal verbazingwekkend, aangezien er maar liefst zeventien presidentskandidaten zijn in het Republikeins kamp. In de rangschikking van FiveThirtyEight ligt Chris Christie op kop (25 punten), voor Jeb Bush (21 punten) en Rand Paul (14 punten). Miljardair Donald Trump kreeg nog geen enkele steunbetuiging, hoewel hij in de peilingen wel verrassend aan de leiding staat. De partijtop staat dan ook niet te springen om een nominatie van brokkenpiloot Trump, die in de eigenlijke presidentsverkiezingen geen schijn van kans zou maken.