Meteen erop of eronder voor Club

Club Brugge kent een destrastreuze seizoenstart. Waar het vorig jaar tot aan het begin van de play-offs slechts drie matchen verloor, eindigden de eerste drie officiële wedstrijden in mineur. Vooral het verlies tegen Panathinaikos was een debacle, aangezien Club frisser voor de dag kwam en de Grieken met tien verder moesten na een doodslag van Sánchez. De Bruggelingen morsten met de kansen en dankzij een domme fout van Bolingoli won Panathinaikos de wedstrijd bovendien op een diefje. Gelukkig voor Club hebben ze een relatief goede uitgangspositie voor de return in het Jan Breydelstadion.

Datzelfde Jan Breydelstadion was afgelopen weekend getuige van de eerste zege van het seizoen. KV Mechelen ging voor de bijl tegen een jong en Belgisch getint Club. Maar liefst acht Belgen verschenen aan de aftrap en zeven spelers van de basiself waren 22 jaar of jonger. Malinwa startte verdienstelijk, maar een owngoal via het been van Paulussen op slag van rust was een ongelukkige tegenslag die de bezoekers niet meer te boven kwamen. Een penaltyfout van De Witte en een knappe rush van Dierckx besloten de eerste overwinning van blauwzwart.

De eerste drie punten in de competitie zijn mooi meegenomen, maar momenteel is de Europese kwalificatie toch het hoogste doel voor Preud’homme en de zijnen. Vandaar dat sterkhouders als Vazquez, De fauw en Izquierdo mochten rusten. De knappe prestatie in hun afwezigheid toont dat de Brugse kern in de breedte wel snor zit. Als woensdag dezelfde hevigheid aan de dag gelegd wordt, kan de Griekse vicekampioen het wel eens moeilijk krijgen.

Een felle start zou Panathinaikos zo goed als zeker tegen de muur drukken. De competitiestart is nog een maand verwijderd voor de Grieken. Bovendien speelden ze vorige week al niet bepaald overtuigend. In een weekend waarin blauwzwart de rug rechtte en vertrouwen opdeed, veranderde er in Athene niet veel. Het aantrekken van Nikos Giannakopoulos, een jonge keeper, is het enige nieuwtje bij de Trifilly. Het lijkt daarnaast weinig waarschijnlijk dat hij de ervaren Kotsolis meteen zal vervangen.

De 3-0 tegen KV Mechelen moet nu de katalysator vormen voor de Brugse herleving. Als dezelfde inzet en hevigheid tegen het toch matige Panathinaikos leiden tot een overwinning, staan er mooie zaken te wachten. De Brugse aanhang wordt dan beloond met gegarandeerd Europees voetbal en de mogelijkheid op een schitterende affiche in de volgende ronde van de Champions League. Ronkende namen als Manchester United, Valencia en Bayer Leverkusen behoren dan tot de mogelijkheden. Dat moet blauwzwart toch inspireren om de Griekse vicekampioen aan de kant te schuiven.

Club Brugge – Panathinaikos, woensdag om 20u30.