Waarom een werkweek van vier dagen een uitstekend idee is

Er is een nieuwe trend op de werkvloer: steeds meer techbedrijven experimenteren met een werkweek van vier dagen. Of zoals Ryan Carson, de oprichter van de startup Treehouse, het cru verwoordt:”Je krijgt elke vrijdag vrij in plaats van te doen alsof je werkt terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.” 

Een kortere week zou voor velen een ideale oplossing zijn, dat staat te lezen op The Guardian. Op die manier kunnen werknemers meer tijd doorbrengen met hun familie en vrienden, en meer tijd besteden aan hobby’s. Maar het grootste voordeel van een kortere werkweek is dat het goed is voor de productiviteit en de kwaliteit van je werk, een bevinding die gestaafd wordt door academisch onderzoek. Voornamelijk omdat werken achter een bureau veel meer inspanning vergt dan je zou denken. Als mensen te veel gepusht worden, zijn ze niet alleen inefficiënt maar gaat ook de kwaliteit van hun werk de volgende dagen de dieperik in. Er zijn dan twee mogelijke opties. Of mensen werken minder uren in totaal, of ze werken tien uur gedurende vier dagen.

Een vijfdaagse werkweek lijkt normaal, omdat de meesten nooit iets anders gekend hebben. In de jaren ’20 leek een weekend van twee dagen misschien een enorme overwinning, maar dat wil nog niet zeggen dat vandaag de dag vijf dagen aan een stuk werken de ideale oplossing is. Kortom, indien mogelijk: probeer minder uren achter je bureau te besteden, en je zal zien dat je meer werk verzet.