“Ik ben de psychedelische muziek beu”

In het zweverige en heerlijk psychedelische universum van Tame Impala was het de afgelopen jaren fijn verdwalen. Toch besloot frotman Kevin Parker om het op zijn derde langspeler over een heel andere boeg te gooien. De verzameling enthousiaste, hypnotiserende en verrassend dansbare songs op ‘Currents’ is het resultaat.

Het lijkt wel alsof Parker en co als een stel rebelse pubers geprobeerd hebben om met opvallende synthesizers, subtiele Michael Jackson-verwijzingen en speelse discobeats hun psychedelische imago van zich af te schudden en hun erg kenmerkende sound in een nieuw jasje te steken.

«Het is nooit mijn ambitie geweest om psychedelische muziek te maken», verklaart Kevin Parker in een telefonisch interview. «Ik luister gewoon naar mijn gevoel. De klanktransformatie op deze plaat is dan ook puur toeval, ik heb er nooit bij stil gestaan. Ik ben sterk veranderd de afgelopen jaren. Mijn muziek is mee geëvolueerd. (lachend) En ik moet eerlijk bekennen dat ik de psychedelica na al die jaren stilaan beu begon te geraken.»

Verandering
Door de lancering van zijn muzikale carrière en het op de klippen lopen van zijn relatie lijkt de 29-jarige frontman in niets nog op zijn vroegere zelf. Die veranderingen vormen de rode draad doorheen de nummers op de plaat. «Er is ontzettend veel veranderd in mijn leven. Ook veel dingen waarover ik zelf weinig controle had. Dat zorgt ervoor dat ik het leven vanuit een ander perspectief ben gaan bekijken. En dat hoor je ook heel duidelijk. Dit album is veel gevarieerder en meer gelaagd dan ons vorig werk. Nu staat de teksten veel centraler. En ik heb geprobeerd om ervoor te zorgen dat de muziek echt aanzet tot luisteren in plaats van wegdromen. Enkele nummers gaan over de break-up met mijn vriendin, hoewel dit veel meer is dan een break-upplaat. Ik vind het belangrijk om de luisteraar hoop te geven en moed in te spreken.»

Dansbaar
En dat doet Parker met een collectie dansbare songs, thans niet het genre waarmee hij zich oorspronkelijk profileerde. «Dancemuziek heeft me altijd al kunnen bekoren, alleen ben ik er nu pas in geslaagd om dat echt tot uiting te laten komen in mijn muziek. Een opluchting.»

Ook voor deze plaat nam Parker zelf alle touwtjes in handen en legt daarbij de lat erg hoog. «De grootste druk is de druk die je jezelf oplegt. Op het einde van de dag moet je je alleen aan jezelf verantwoorden. Voor mij is dat zowat de krachtigste motivatie die er is. Al is het niet gemakkelijk om alle beslissingen zelf te nemen. Soms is dat zelfs onmogelijk. Maar ik heb niet het gevoel dat ik een andere keuze heb.»

Mare Hotterbeekx
‘Currents’ is uit bij Caroline Benelux – Live te zien op 22/08 op Pukkelpop