“Renteverhoging van Belfius is een marketingstrategie”

20130328 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows the logo of Setca and Belfius during a playful protest of ACLVB-CGSLB-BBTK-Setca trade unions against the Belfius bank management's savings plan, Thursday 28 March 2013, at the Belfius headquarters in Brussels. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Belfius pakt uit met de eerste renteverhoging op vier jaar tijd. Het gaat om een stijging van 1,25% naar 1,50% op de rente van de Spaarrekening+, een spaarboekje waarop maandelijks maximum 500 euro gestort kan worden.

Deze actie staat in schril contrast met de reeks renteverlaging die de spaarder de afgelopen maanden te verwerken kreeg. Deze renteverhoging zorgt dus voor een lichtpuntje. Toch heeft Belfius niet enkel goed nieuws want de andere spaarboekjes van de staatsbank worden net minder interessant.

Zo behoudt de traditionele Spaarrekening een rente van 0,20%, maar gaat de Getrouwheidsspaarrekening van 0,50% rente naar 0,40% rente en de Internet Getrouwheidsrekening van 0,70% naar 0,40%.

“Deze renteverhoging lijkt vooral een marketingsstrategie om mensen naar de bank te lokken”, legt Kristof De Paepe van Spaargids.be uit. “Deze renteverhoging is ook heel dubbel. Belfius mag dan wel de rente verhogen op de Spaarrekening+, maar verlaagt tegelijk de rente op de andere spaarboekjes. De Spaarrekening+ richt zich vooral op jonge mensen die net beginnen te sparen en een klein vermogen hebben. De grote vermogens zitten op andere spaarrekeningen, waarop de bank net gaat besparen. De winst die uit deze besparingen komt, wordt gebruikt om de kleine spaarder te belonen.”

Bovendien is deze voordelige spaarformule niet nieuw of vernieuwend. Progressief sparen, met een maandelijkse spaarlimiet, is al langer in opmars. Alle drie de grootbanken in ons land bieden al een geluikaardig product aan. Bij KBC is dat Start2Save (maximum 500 euro per maand en een rente van 1,50%) en bij BNP Paribas Fortis de Ster Spaarrekening (maximum 750 euro per maand en 1,40% rente).