Hoeveel geld wil jij op tafel leggen voor meer vrije tijd?

“Tijd is geld” lijkt tegenwoordig meer en meer het credo te worden van menig drukbezet (zaken)mens. Wil je weten hoeveel je tijd echt waard is? Zoek dan je toevlucht tot enkele apps die een antwoord bieden op deze vraag.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Voor de ontwikkeling van de apps zijn de programmeurs te werk gegaan met een klassieke rekenmachine. Ze maakten een lijst van vragen die bepalen of je meer of minder moet werken, zelf je was moet doen en bepaalde zaken wel of niet moet uitbesteden.

Er bestaan meerdere apps die een prijs op je tijd kunnen plakken, maar de belangrijkste zijn ongetwijfeld ClearerThinking.org en Learnvest. Ze plaatsen je in dagdagelijkse situatie voor het dilemma: kies je meer tijd of meer geld? En hoeveel geld is er nodig om je vrije tijd op te geven?

Vervolgens geven de programma's aan of je keuzes in het dagdagelijkse leven afgestemd zijn op financiële situatie en op je attitude tegenover geld. Een tikkeltje confronterend, maar wel efficiënt en verhelderend. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat je bereid bent om een uur extra te werken als  dat 50 euro oplevert. Vervolgens kan je eveneens aangeven dat je niet bereid bent om 30 euro te betalen voor een routineklusje dat je een uur extra tijd oplevert. Zo krijg je meer inzicht in de keuzes die je maakt.

Spencer Greenberg, de oprichter van ClearerThinking.org kwam op het idee voor de rekenmachine toen hij een vriendin zag piekeren over hoe ze een tegoedbon van 20 dollar het best kon besteden, hoewel ze een salaris had met zes cijfers.

"Ze verloor meer geld met het maken van haar keuze dan de tegoedbon überhaupt waard was”, legt Greenberg uit. En dus ontwikkelde hij een tool die mensen helpt om slimmer te plannen zodat er meer tijd vrijkomt voor hun gezin, vrienden en hobby's. Al meer dan 21.000 mensen hebben gebruik gemaakt van zijn unieke rekenmachine.

Een eerder programma, Learnvest, is al sinds 2011 online. Op die website wordt de geldwaarde van de tijd van de gebruiker berekend door het inkomen en de vrije tijd te meten en vervolgens te vragen of het doel het besparen van tijd of van geld is.