Drones krijgen groen licht van privacycommissie

20150307 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows drones at 'Drone-Days', the first fair on drones in Belgium, at Tour and Taxi in Brussels, Saturday 07 March 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De privacycommissie zet het licht op groen voor de regelgeving van minister Jacqueline Galant (MR) rond drones. Dat is opvallend, want het orgaan beschouwt de onbemande vliegtuigjes als een bedreigende technologie voor onze persoonlijke levenssfeer.

De privacycommissie vreest de drones meer dan vaste camera’s of gewone bewaking vanuit de lucht. Daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen zijn ze minder zichtbaar door hun vlieghoogte, die voor persoonlijk gebruik op maximum 30 meter en voor professioneel gebruik in principe op 91 meter ligt. Door hun geruisloos karakter vallen ze ook moeilijk te traceren.

Verder zijn ze in staat om informatie te verzamelen doorheen daken en muren, zowel overdag als ’s nachts. De drones kunnen niet alleen videobeelden maken, maar ook communicatiesignalen afluisteren, gezichten opsporen, bewegingen registreren of abnormale verplaatsingen melden. Tot slot valt de bestuurder moeilijk op te sporen.

Ondanks al die bedenkingen geeft de privacycommissie toch een positief advies voor het Koninklijk Besluit van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), dat dit najaar zal worden gestemd in het parlement.

«Het KB stelt duidelijk stelt dat de privacywetgeving moet worden toegepast», verklaart de commissie in De Persgroep-kranten. «Bovendien wordt die regelgeving opgenomen in de opleiding van dronebestuurders.»

Uit marktonderzoek blijkt dat maandelijks tot 2.000 drones worden verkocht in ons land, exclusief de online verkoop. De kopers zijn enerzijds particulieren, maar anderzijds ook immobiliënmakelaars, architecten en bewakingsfirma’s.