De slimme spiegel weet hoe gezond jij bent

De kans is groot dat je spiegel je binnenkort vertelt hoe gezond je bent. Onderzoekers werken namelijk aan een ‘slimme spiegel’.

De slimme spiegel, die de naam ‘Wize Mirror’ draagt, bevat camera’s, 3D-scanners en geursensoren die je gezondheid inschatten op basis van de gezicht wanneer je in de spiegel kijkt. De geursensoren analyseren je adem, de scanners letten onder meer op gewichtsverlies of -toename en de camera’s kunnen zelfs je hartslag en hemoglobinegehalte schatten. Gezichtsherkenningssoftware gaat dan weer op zoek naar tekenen van stress.

Op die manier wil het team van onderzoekers uit zeven verschillende landen vooral preventief ziektes detecteren waarbij het belangrijk is vroegtijdig in te grijpen, zoals hartziektes en diabetes. Volgend jaar al beginnen de eerste testen met de spiegel op drie locaties in Frankrijk en Italië. Dat weet technologiesite New Scientist.

De spiegel is niet het enige voorwerp dat onze gezondheid in de gaten houdt. Ook de smartphone doet meer en meer dienst als medisch apparaat. Her en der verschijnen gezondheidsapps waarmee patiënten zelf een diagnose kunnen stellen.