Tip voor het weekend: Theater aan Zee

door
Jelle
Leestijd 1 min.

Een podium is een interessant instrument, je doet ermee wat je maar wil. Dat blijkt maar weer eens tijdens ‘Theater aan Zee' in Oostende.

Anderhalve week lang is theaterlievend België terug te vinden aan de kust. Tien dagen, meer dan honderd theatergezelschappen en meer dan zevenhonderd voorstellingen. De bezoekers van Theater aan Zee mogen zich verwachten aan een bonte stoet aan voorstellingen. Het theaterlandschap kenmerkt zich door een veelheid aan kunstvormen en dat weerspiegelt zich op de Oostendse podia. Er is circus, cabaret, acrobatie, dans, monologen... Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe technologie, zoals in de voorstelling ‘The Machine', en er is ruimte voor muziek en poëzie. Iedereen komt met andere woorden aan zijn trekken. De podia in Oostende nemen zelf trouwens ook heel veel verschillende vormen aan. Heel wat voorstellingen zijn te zien in Cultuurcentrum De Grote Post, maar Theater aan Zee blijft een locatiefestival. Zo zijn de poppen uit de GOMAARtrilogie van Ultima Thule (foto onder) te zien in een nog actieve scheepswerf en speelt Über-Ich in een oud zwembad, waarbij de acteurs in het lege zwembad plaatsnemen terwijl de toeschouwers op de tribune zitten.

Jong geweld

Theater aan Zee staat bekend om het jonge geweld. Producers komen zoeken naar acteertalent voor televisie en programmatoren beslissen er welke voorstellingen ze tijdens het volgende theaterseizoen zullen tonen. Voorafgaand aan het festival bezocht de organisatie een jaar lang alle theateropleidingen in Vlaanderen en Nederland. Ze maakten vervolgens een selectie en nodigden vijftien projecten uit om hun kunnen te tonen aan zee. Voor velen is het de eerste keer dat ze voor een echt publiek spelen. Aan het eind van het festival wordt er een prijs uitgereikt aan de beste jonge theatermakers. Zij krijgen een budget om een nieuwe voorstelling te maken. Wat is nog het verschil tussen poëzie en theater wanneer dichters steeds vaker het podium opzoeken en theatermakers literaire monologen te berde brengen? In elk geval gaan beide kunstvormen prima samen onder het dak van één festival. Verschillende gevestigde dichters lezen op Theater aan Zee voor uit eigen werk: Joke Van Leeuwen, Tom Lanoye, Charles Ducal. Die laatste schreef zelfs speciaal voor het festival een nieuw gedicht, getiteld ‘De Zee'. Naar goede festivaltraditie wordt ook een blik jong talent opengetrokken. Elke avond bestijgen twee jonge dichters het schouwtoneel onder het goedkeurend oog van curator en Gents stadsdichter David Troch.

------------------------------------------------------------

Theater Zuidpool tipt de Metrolezers

Theater Zuidpool tekent dit jaar voor het openings- en slotconcert van Theater aan Zee. Daarnaast werkten ze als centrale gast van dit jaar mee aan de selectie. Tijdens het openingsconcert gisteren brachten ze songs van de Russische zanger Vladimir Vysotski. Het slotoptreden op 8 augustus is hun muzikale versie van Macbeth (foto) van Shakespeare, met muziek van Mauro Pawlowski. Tijdens het festival speelt Sofie Decleir van Zuidpool haar monoloog ‘OPUS XX' en brengen Koen van Kaam en Jorgen Cassier de monoloog ‘Al te luide eenzaamheid'.

Koen van Kaam van Zuidpool geeft aan de lezers van Metro enkele tips. De eerste tip komt uit Charleroi. Nés Poumon Noir (foto) is een muziekvoorstelling van de Waalse rapper Mochélan. «Hij zingt over Charleroi», zegt Van Kaam. «Het houdt een beetje het midden tussen Stromae en Jacques Brel, maar dan in een hiphopsfeer.» Mochélan betreedt de planken op donderdag 6 augustus in De Grote Post.

‘L'un d'entre nous'(foto) speelt vandaag en morgen in De Grote Post. Het is een stuk over politiek, maatschappij en liefde. «Een erg schone voorstelling», vindt Van Kaam. «Alles vindt plaats in een groot bed, waar alle acteurs in liggen.»

Ook de derde tip van de samenstellers van Theater Zuidpool toont aan dat Theater aan Zee een rijke waaier aan podiumkunsten aanbiedt. «Graindelavoix (foto) is eveneens erg uniek», zegt Van Kaam. «Zij brengen oude polyfone a-capellamuziek. Ze treden bovendien op in een bijzondere omgeving, de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende.» Graindelavoix treedt tweemaal op op vrijdagavond 7 augustus in de kathedraal van Oostende.

Theater aan Zee loopt van 30 juli tot 8 augustus in Oostende

 

(omslagfoto: Klaartje Lambrechts)

(foto's in volgorde: Maaike Buys, Tom Cornille, Leslie Artamonow, Herman Sorgeloos, Koen Broos)