Maandag dreigen lange wachttijden op Zaventem

20150324 - ZAVENTEM, BELGIUM: Illustration picture shows ticket scanning gates at Brussels Airport in Zaventem, Tuesday 24 March 2015. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Het veiligheidspersoneel op Brussels Airport slaat alarm omdat al vijftig keer iemand zonder ticket door de nieuwe poortjes is kunnen glippen. Twee vakbonden hebben maandag stiptheidsacties aangekondigd, net op een topdag voor de luchthaven.

Wie binnen Europa vliegt, moet in Zaventem voorbij de nieuwe veiligheidspoortjes die sinds eind maart in gebruik zijn. Door het vrij verkeer van personen staat er geen agent meer die identiteitskaarten of tickets controleert. Wel zijn de poortjes uitgerust met een scanner voor het ticket, maar die is volgens de vakbonden allesbehalve betrouwbaar.

«We hebben weet van vijftig incidenten sinds eind maart. Tientallen reizigers zijn zonder ticket door de poortjes geglipt», verduidelijkt Bart Neyens, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD Vliegwezen.

Veiligheid

Een tweetal weken geleden zijn twee indringers er zelfs in geslaagd om zonder ticket op een vliegtuig te stappen. «Met het nieuwe systeem heeft de luchthavenuitbater gekozen voor het comfort van de passagier, maar niet meteen voor meer veiligheid», stelt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB.

Intussen zit de situatie het veiligheidspersoneel zo hoog dat de twee vakbonden komende maandag, 3 augustus, stiptheidsacties zullen voeren. Mensen die dan het vliegtuig moeten nemen, kunnen dus maar beter extra marge inbouwen. «Gedurende enkele uren zullen we controles houden. Puur volgens het boekje en heel uitgebreid», waarschuwt Neyens. «Zo kunnen we de bagage grondig controleren, maar het is ook mogelijk dat agenten de mensen al op het parkeerterrein onderscheppen.» Nog volgens Neyens is het niet de bedoeling om de reizigers te pesten. «Al zullen ze de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen.»

Gerechtelijk onderzoek

In een reactie bij de Mediahuis-kranten zegt Brussels Airport Company dat ze geen weet hebben van incidenten met de veiligheidspoortjes. Tegelijk bevestigt woordvoerster Anke Fransen dat op 19 juli twee reizigers door de poortjes glipten en zelfs op het vliegtuig raakten. «Maar die zaak wordt onderzocht door het parket.»