Blanke Amerikaanse agent aangeklaagd voor moord op zwarte man

Een blanke politieagent wordt in de VS aangeklaagd wegens moord nadat hij een zwarte chauffeur doodschoot omwille van een ontbrekende nummerplaat. 

Ray Tensing, die aan de universiteit van Cincinnati in de staat Ohio werkt, had de 43-jarige Samuel DuBose op 19 juli nabij de universiteitscampus doen stoppen. Hij vraagt de chauffeur om zijn rijbewijs, maar DuBose zegt dat hij het niet bijheeft.

Daarop toont de zwarte man hem een ongeopende fles drank in de auto. Tensing vraagt DuBose om zijn gordel los te maken, waarop hij hem neerschiet.

“Hij had nooit politieagent mogen worden”

Volgens aanklager Joe Deters heeft Tensing het slachtoffers “met opzet vermoord”. “Hij had nooit politieagent mogen worden.” Tensing zelf beweerde dat hij meegesleurd werd door de auto en uit zelfverdediging een schot loste, maar videobeelden (zie onderaan) spreken die versie van de feiten tegen.

Het incident is het laatste in een lange reeks in de VS, waar steeds meer kritiek komt op het racistische gedrag van blanke agenten tegenover zwarte burgers. Vorige week was er protest na de dood van Sandra Bland, een zwarte vrouw die door de politie werd tegengehouden omdat ze haar knipperlicht niet had gebruikt, en drie dagen later dood werd teruggevonden in haar cel.