We gebruiken allemaal het verkeerde lettertype in onze e-mails

Zijn Helvetica en Arial het nieuwe Comic Sans? Dat laatste lettertype is lang geleden door de internetgemeenschap uitgespuwd. En het krijgt mogelijk gezelschap.

Terwijl beide lettertypes doorgaans als ‘hip’ worden beschouwd, weerklinken er steeds meer stemmen om ze te dumpen. De Britse krant The Guardian stelt voor om Helvetica naar het kerkhof te verhuizen. Blogger Sam Berlow toont aan dat de grootste Amerikaanse bedrijven kiezen voor Helvetica, en hij kan zijn afschuw daarvoor moeilijk verbergen. Het lettertype siert onder andere de vliegtuigen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa (foto onder).

Aircrafts of German airline Lufthansa stand in park position at the airport in Frankfurt am Main, western Germany, April 2, 2014, due to a strike of pilots. Pilots of German airline Lufthansa began a strike, forcing the carrier to cancel most of its flights for three days and grounding as many as 425,000 passengers.     AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

U en ik schrijven onze mails bijna allemaal in Helvetica of Arial. Dat eerste lettertype is het standaardlettertype van Apple Mail, het tweede is de standaardfont bij Gmail. Beide fonts dateren echter uit vroegere tijden. Het zijn ‘sans serif’-lettertypes, met letters zonder schreefjes. Die minder gedetailleerde lettertypes waren nuttig op oude computers die over een minder goed scherm beschikten, maar zijn intussen achterhaald. Dat betoogt onder meer Bloomberg.

Toch blijven veel bedrijven en mensen kiezen voor Helvetica en Arial, simpelweg omdat het nooit anders geweest is. Nochtans komen die lettertypes de leesbaarheid en de leessnelheid allerminst ten goede. De letters lijken immers meer op elkaar en ze staan te dicht op elkaar. “Gebruik beter ‘Georgia’”, adviseert Bloomberg.

(omslagfoto Flickr / _e.t)