Jager die populaire leeuw doodde blijkt ervaren killer

In Zimbabwe zijn twee mensen gearresteerd voor de dood van Cecil, de iconische leeuw die deel uitmaakte van een onderzoeksproject aan de universiteit van Oxford. De Amerikaanse tandarts die de leeuw neerschoot is nog op vrije voeten, maar blijkt niet aan zijn proefstuk toe.

Walter Palmer, een zelfverklaarde “brave huisvader”, betaalde 54.000 dollar om de leeuw te kunnen doodschieten. Eerder legde hij al ijsberen, olifanten, poema’s, luipaarden en zwarte leeuwen om. Ook voor illegaal vissen werd de Amerikaan al veroordeeld.

De 55-jarige tandarts uit Minnesota blijkt zelfs lid te zijn van de Safari Club International, die gedetailleerde lijsten bijhoudt van de kills door hun leden. Achter de naam van Palmer staan intussen 43 streepjes. Het zijn bijna allemaal bedreigde diersoorten.

75

Bovendien blijkt hij ook in het dagelijkse leven een meedogenloze jager. Volgens Amerikaanse media misbruikte Palmer zijn receptioniste, wat hem in 2009 op een veroordeling en een schadevergoeding van 127.000 dollar kwam te staan.

In een reactie laat hij weten dat er “overduidelijk een aantal onjuiste dingen in de media zijn verschenen”. Over het doden van de leeuw Cecil zei Palmer dat hij op pad was met beroepsjagers en over alle nodige vergunningen beschikte. “Bovendien wist ik niet dat hij zo geliefd was.”

De twee mannen die nu gearresteerd zijn, zouden de leeuw ’s nacht uit het nationale park Hwange hebben gelokt. Daar leefde het dier met een gps-halsband en genoot hij een grote populariteit bij de toeristen. Vervolgens zou hij door Palmer met pijl en boog zijn beschoten. De jagers vonden de gewonde leeuw pas de volgende dag en maakten hem af.