Gérard Depardieu niet meer welkom in Oekraïne

French actor Gerard Depardieu reacts as he visits a livestock farm in the village of Zadomlya, some 40 km east of Minsk, on July 22, 2015. AFP PHOTO / SERGEI GAPON

Frans acteur Gérard Depardieu kreeg eind 2012 al bakken kritiek over zich heen toen hij zijn thuisland ontvluchtte om belastingen op topinkomens te ontwijken. Sindsdien liet hij zich naturaliseren tot Rus en lijkt hij goede vrienden met de Russische president Poetin, maar dat brengt de gevierde acteur opnieuw in de problemen.

Het Oekraïense ministerie van Cultuur stelt nu een zwarte lijst op met acteurs, muzikanten en andere artiesten die zich positief uitlieten over de Russische annexatie van de Krim in 2014. Wie op de lijst staat, wordt de toegang tot het land ontzegd door de veiligheidsdienst SBU.

Onder andere Depardieu staat op die lijst, waarschijnlijk voor zijn vriendschap met Vladimir Poetin. De volgende vijf jaar is hij bijgevolg niet meer welkom in Oekraïne. Het ministerie van Cultuur wil op 3 augustus de volledige lijst bekend maken.