Spoelt Club de valse start door in Athene?

De eerste officiële wedstrijd van het jaar zorgde al meteen voor een verrassing. Club Brugge heeft het altijd moeilijk op Stayen en dat lijkt niet veranderd na de driejarige afwezigheid van STVV. De eerste helft was een strijd onder gelijken, met meteen enkele kansen voor de Kanaries. Scoren lukte echter niet, mede dankzij Bruzzese die prima stond te keepen. Aan de andere kant werd echter doeltreffender gevoetbald. Een voorzet van Dion Cools bereikte Tom De Sutter, die de eerste goal van deze competitie tegen de netten prikte. Enkele minuten later vergat Diaby nog af te werken voor een leeg doelkader. De stand voor rust bleef dus 0-1.

Na de koffie kwam Sint-Truiden het sterkst uit de startblokken. Bruzzese wist nog een tijd zijn netten schoon te houden, tot hij in de 57ste minuut de bal in de voeten van Ruben Fernandes sloeg. Die bedankte en bracht Sint-Truiden terug op gelijke hoogte. En daar stopte het niet. Junior Edmilson krulde de bal van net buiten de zestien heerlijk voorbij een kansloze Bruzzese. Het deerde niet dat diezelfde Edmilson enkele minuten later het veld moest verlaten na een tweede gele kaart. Club zette alles op alles, maar dankzij twee knappe reddingen van de Truiense sluitpost William Dutoit mocht het feestje losbarsten op Stayen.

De competitie begint voor Club dus met een valse noot, maar Michel Preud’homme en de zijnen krijgen al snel een nieuwe uitdaging voor de kiezen. Vanavond treden ze aan in de heksenketel van Panathinaikos, de Griekse vicekampioen. De inzet is een plaatsje in de play-off ronde van de Champions League, dat ook garantie biedt op Europees voetbal tot aan de winterstop.

Blauwzwart trekt echter met een verzwakte kern naar Athene. Lior Refaelov kwam nauwelijks een kwartier in actie tegen STVV, maar de Israëlische draaischijf brak zijn voet en ligt enkele weken in de lappenmand. Daar treft hij naast Gedoz, Engels, Claudemir en Meunier ook de nieuwe doelman Sinan Bolat. Bolat zou last hebben van de bovenbil en reist daarom niet mee naar de Griekse hoofdstad. Gelukkig is er ook goed nieuws: José Izquierdo maakt zijn rentree en Hans Vanaken, die geschorst was voor de match tegen STVV, speelt wellicht zijn eerste officiële wedstrijd in het truitje van Club.

De Griekse competitie begint pas over een maand, dus voor het vormpeil van Panathinaikos moet gekeken worden naar de oefenwedstrijden. De twee teams leerden elkaar al kennen op oefenstage in Nederland, waar een vriendschappelijke wedstrijd 2-1 eindigde in het voordeel van Club Brugge. Goals van Diaby en De fauw wisten toen de openingstreffer van Karelis uit. In de andere oefenwedstrijden kwam Panathinaikos niet indrukwekkend voor de dag. Het won dan wel 10-0 van AFC Arnhem en 1-3 van Levadiakos, maar dat zijn respectievelijk een Nederlandse amateurploeg en een Griekse tweedeklasser. Tegen teams van een gelijkaardig niveau, zoals Ajax en Udinese, verloren de Grieken steeds.

Panathinaikos oogt niet echt voorbereid en lijkt dus een haalbare kaart voor Club. Bovendien spreekt ook de geschiedenis in hun voordeel. Beide teams troffen elkaar al drie keer in Europese competities en steeds trokken de Bruggelingen aan het langste eind. De ideale kans dus om de kater van de eerste speeldag door te spoelen en meteen een optie te nemen op een nieuw Europees avontuur.

Panathinaikos – Club Brugge, vanavond om 20u.