San Francisco pakt wildplassers terug met speciale verf

Wildplassen, het blijkt een wereldwijd fenomeen. Zo kregen de Gentse Feesten de afgelopen editie te maken met een recordaantal wildplassers. Maar ook San Francisco kampt met personen die het niet kunnen laten om in het openbaar te urineren. De stad in het westen van de Verenigde Staten probeert dat probleem nu aan te pakken met een speciale verf, die ervoor zorgt dat wildplassers nattigheid voelen.

De verf heet Ultra-Ever-Dry en wordt geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Ultratech International. De onderneming plaatste een populaire filmpje op Youtube, waarin de hydrofobe eigenschappen van de verf getoond worden. Eenmaal een oppervlak behandeld is met een laagje verf, stoot het water af, iets wat spectaculaire beelden oplevert. Het filmpje deed de ronde op het internet en inspireerde de bewoners van Sankt Pauli, een uitgaanswijk in de Duitse stad Hamburg.

Een actiecomité in Sankt Pauli besloot om de ‘populairste’ muren te behandelen met een laagje hydrofobe verf, waardoor de urine terugspat op de schoenen en broeken van de boosdoeners. Op die manier hopen inwoners wildplassers te ontmoedigen om hun gevoeg in het openbaar te doen.

Mohammed Nuru, directeur van de dienst Openbare werken in San Francisco, kreeg de bovenstaande campagne onder ogen en besloot hetzelfde toe te passen in zijn stad. Negen muren in gebieden met veel bars werden vorige week behandeld en voorzien van een bordje met een waarschuwing in het Engels, Spaans en Chinees. De maatregel blijkt populair, want het departement kreeg al tal van aanvragen voor meer behandelde muren en steegjes. Volgens een woordvoerder van het departement van Openbare Werken is de verf bovendien goedkoper dan de gebieden te moeten reinigen. Misschien een ideetje voor de Gentse Feesten volgend jaar?