Musk en Hawking waarschuwen voor oorlog met robots

DETROIT, MI - JANUARY 13: Elon Musk, co-founder and CEO of Tesla Motors, speaks at the 2015 Automotive News World Congress January 13, 2015 in Detroit, Michigan. More than 5,000 journalists from around the world will see approximately 45 new vehicles unveiled during the 2015 NAIAS, which opens to the public January 17 and concludes January 25. Bill Pugliano/Getty Images/AFP

Enkele vooraanstaande onderzoekers en experts in artificiële intelligentie hebben een open brief naar de Verenigde Naties gestuurd. Ze vrezen dat we aan de vooravond van een nieuwe wapenwedloop staan, met dramatische gevolgen voor de mensheid. Daarom vragen ze een verbod op intelligente wapens.

Een van de initiatiefnemers is Elon Musk (foto), CEO van SpaceX en Tesla Motors. Hij heeft zijn vrees voor artificiële intelligentie al vaker laten blijken. Bovendien staat hij niet alleen, want ook wetenschapper Stephen Hawking en activist Noam Chomsky hebben de brief ondertekend.

Ze vrezen dat wapens in de toekomst zelf doelwitten zullen kunnen kiezen, zonder menselijke interventie. Dat wordt volgens hen de derde revolutie in oorlogsvoering, na de ontdekking van buskruit en de bouw van nucleaire wapens. Die toekomst zou minder ver liggen dan we denken. “De inzet van dit soort systemen kan al binnen enkele jaren”, klinkt het.

Van zodra één wereldmacht beslist om in dit soort wapens te investeren, zal er een nieuwe wapenwedloop komen, vrezen de briefschrijvers. En aangezien die wapens niet zo duur zijn en geen moeilijk verkrijgbaar materiaal vereisen – in tegenstelling tot kernwapens – zullen ze massaal worden ingezet.

Wanneer dat gebeurt, is het maar een kwestie van tijd vooraleer ze in handen van terroristen vallen. “Intelligente wapens zijn perfect om moorden uit te voeren, landen te destabiliseren, volkeren te onderwerpen en bepaalde etnische groepen selectief te vermoorden.”

Tegelijk beseffen de auteurs dat ze zelf bijdragen tot de wetenschap die deze wapens kan maken. “Maar net zoals scheikundigen en biologen geen chemische of biologische wapens willen bouwen, hebben wij geen interesse in het bouwen van intelligente wapens”, verzekeren ze.

Met hun brief, die iedereen kan ondertekenen, hopen ze de VN te overtuigen om dit soort wapens te verbieden voor het te laat is. Ook Apple-medeoprichter Steve Wozniak, Skype-oprichter Jaan Talinn en Deepmind-CEO Demis Hassabis sloten zich al aan bij de oproep.