Belgen staan op nummer 5 in de EU voor wat betreft jobtevredenheid

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), heeft zijn eerste rapport over de levenskwaliteit in de 28 lidstaten gepubliceerd. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de algehele levenstevredenheid is de job. België scoort zeer hoog in deze categorie, alsook voor wat betreft de tevredenheid van tijdelijke werknemers en zelfs in de categorie over de reistijd voor woon-werkverkeer.

Marianne Thyssen, de Belgische Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, is blij met dit rapport en onderstreept dat het welzijn vooral wordt beïnvloed door de mogelijkheid om een hoogwaardig beroep uit te voeren, een voldoende hoog inkomen en een goede opleiding.

België staat als vijfde op de lijst met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10 terwijl het Europees gemiddeld 7,1 is. In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5% van de Belgen geeft aan niet zo tevreden te zijn over hun baan, terwijl 68,5% redelijk tevreden is en bijna een kwart (23,0 %) zeer tevreden is.

Een onafhankelijke studie onder 300 administratieve werknemers van het gespecialiseerd rekruteringsbedrijf Robert Half heeft reeds aangetoond dat 74% van de Belgische administratieve werknemers tevreden is over hun werk. Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux: “Tevredenheid zorgt niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Tevreden werknemers zijn doorgaans zowel productiever als gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf. 15% van de ondervraagde werknemers denkt bovendien dat een tevreden werknemer de neiging heeft om meer te doen dan wat van hem of haar gevraagd wordt.”