’s Werelds grootste sauna opent de deuren in Noorwegen

Dat ze in de Scandinavische landen verzot zijn op de sauna is algemeen geweten, maar meestal gaat het dan om kleine, intieme zweethutten. Op het kunstfestival SALT, op het Noorse eiland Sandhornøy, zien ze het echter groter. Daar staat een gigantisch houten amfitheater, dat doubleert als sauna.

SALT is een kunstfestival dat de cultuur van de Arctische streken in de schijnwerper zet. De meeste gebouwen zijn gebaseerd op de traditionele droogrekken, die vroeger gebruikt werden door de lokale bevolking om vis te laten drogen. Zo ook de Agora, een zaal met zicht op de Noordelijke IJszee waarin zo’n 150 mensen plaats kunnen nemen. Doorgaans wordt de Agora gebruikt voor optredens en lezingen, maar als de vier houtkachels vooraan worden aangestoken doubleert de aula als een reusachtige sauna.

De sauna blijft open tot het einde van de zomer, terwijl SALT nog tot 2016 op Sandhornøy. Daarna is het de intentie van de organisatoren om de gebouwen te verplaatsen naar andere landen in het Noordpoolgebied, zoals Groenland, IJsland en de Faeröer.

Sauna