De Belg blijft op dezelfde plaats wonen

door
Jelle
Leestijd 2 min.

De Belg is erg honkvast. Gemiddeld blijven we dertig jaar in hetzelfde huis wonen. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedmakelaar Century 21.

De voornaamste reden om te verhuizen is een verandering in familiale omstandigheden. Zo'n 59% van de 1.400 ondervraagden verkocht zijn huis door scheiding, een overlijden of omdat één van de partners naar het rusthuis verhuist. De tweede reden is financieel van aard. Van alle huizen die te koop staan, wordt 14,6% verkocht uit financiële noodzaak, bijvoorbeeld omdat de eigenaars de hypotheek niet langer kunnen betalen.

Dichter bij het werk

Bijna niemand verhuist om omgevingsfactoren zoals om dichter bij het werk te gaan wonen (7,5%) of om kleiner of groter te wonen (6,1%). “Op dat vlak is er voor de gewestelijke overheden nog werk aan de winkel. Als het voor zijn droomhuis is, rijdt de Belg voorlopig nog zonder veel gemor - en vaak met zijn bedrijfswagen - tien kilometer verder naar zijn werk”, zegt Isabelle Vermeir van Century 21. Ook opvallend: slechts in 4,6% van de gevallen gaat het om de verkoop van een geërfd pand.

Zelf verkopen

Zes op de tien Belgen kiest ervoor om hun huis zelf te verkopen, terwijl de rest een beroep doet op een vastgoedmakelaar. “We zien dat een woning verkopen zo complex geworden is dat meer en meer een beroep gedaan wordt op een makelaar”, aldus Vermeir. “Vier op de tien Belgen doet dat anno 2015 van meet af aan, terwijl dat vijftien jaar geleden slechts twee op de tien was.”

Lukt het na drie maanden niet om zelf te verkopen, dan schakelt 31 procent van zij die het zelf probeerden alsnog een makelaar in. Nog eens 34 procent doet hetzelfde als er na zes maanden nog altijd geen verkoop tot stand is gekomen. De gemiddelde woning in ons land staat veertien weken te koop. Meestal gaan er zo'n zeven tot acht bezoeken aan vooraf.