Blind jongetje leert zien als een vleermuis

Al sinds zijn geboorte is de 6-jarige Mason Dzora blind, als gevolg van de zeer zeldzame genetische ziekte Amaurosis Congenita van Leber. Toch kan hij dankzij een Amerikaanse expert nu ‘zien’, op dezelfde manier als een vleermuis.

Echo-specialist Daniel Tish heeft het jongetje geleerd om klikgeluiden te maken. Zo werd Mason één van de weinige Britse kindjes die kan zien door te luisteren. De geluiden kaatsen terug tegen objecten in zijn directe omgeving, waardoor hij weet hoe ver de dingen van hem af staan.

Echolocatie is een techniek die dolfijnen en vleermuizen ook gebruiken om hun locatie te bepalen. De moeder van Mason is dolblij dat haar zoontje op die manier toch weet wat er om hem heen gebeurt. “Daniel testte Mason door overal om hem heen borden neer te zetten, die hij kon vinden door te klikken”, vertelde Lorraine aan Metro UK. “Het was verbluffend om te zien.”

Mason kan nu eindelijk met zijn broertjes en zusjes meespelen. “Ik wil dat hij kan fietsen, avonturen kan beleven en kan bereiken wat hij wil”, besluit zijn trotse moeder.