Vijf tips voor een onvergetelijke eerste indruk

Een goede eerste indruk maken is even moeilijk als cruciaal. Op enkele seconden tijd kan je je imago maken of kraken. Hier enkele tips om die eerste ontmoeting in goede banen te leiden.

1. Pak niet uit met een waslijst aan successen
Het kan verleidelijk zijn om bij een eerste ontmoeting je eigen succes in de verf te zetten om je gesprekspartner ervan te overtuigen dat je helemaal geweldig bent. Maar dit werkt net averechts. In plaats daarvan moet bij alles wat je zegt vertrekken vanuit de vraag: ‘Hoe voelt de andere zich bij wat ik vertel?’. Moedig de tegenpartij aan om over zichzelf te vertellen en geef gemeende antwoorden, zonder zelf het centrum van de conversatie te worden.

2. Wees niet te verlegen
Ben je verlegen van aard en heb je weinig specifieke kennis over bepaalde onderwerpen ? Zelfs dan kan je een een goede indruk maken. Leg de focus van het gesprek bij de andere persoon en stel zoveel mogelijk vragen. Op die manier neem je de druk bij jezelf weg en kun je toch en aangenaam gesprek hebben. Let er wel voor op dat je niet overkomt als een nerveuze onderzoeksrechter. Spreek langzaam en controleer je lichaamstaal.

3. Camoufleer je slechte humeur
‘Blijf altijd jezelf’ is een veelgebruikte boutade van mening psycholoog, maar voor eerste ontmoetingen geldt dit zeker niet. Je slechte humeur houd je de eerste keer beter zorgvuldig verborgen. Jij weet immers zelf dat je slechte bui weldra zal verdwijnen, tegen die tijd heeft je gesprekspartner je al geklasseerd al seen humeurige brompot. En dat is het laatste wat je wil.

4. Let op je lichaamshouding
Lichaamstaal is cruciaal als je iemand pas leert kennen en oogcontact maakt daar deel van uit. Het zorgt ervoor dat je gesprekspartner zich veel beter op het gemak voelt en creëert meteen ook een band. Als je ondertussen ook nog een paar keer glimlacht, zal de andere persoon zich ogenblikkelijk op comfortabel voelen. Daarnaast is het ook belangrijk om je lichaamshouding, stem, woorden en gebaren aan te passen aan die van je gesprekspartner. We worden allemaal aangetrokken door mensen die op dezelfde golflengte zitten. Door de lichaamshouding van de tegenpartij te imiteren, geef je hem of haar de indruk dat jullie twee gelijkgestemde zielen zijn.

5. Wees zuinig met complimentjes
Mensen houden van complimenten, zelfs wanneer ze vermoeden dat de andere persoon dit enkel doet om op een goed blaadje te komen. Toch moet je zuinig zijn met de complimenten die je geeft. Zorg ervoor dat je je focust op de successen en prestaties van de andere, zodat je niet de indruk wekt dat je tegen iedereen exact hetzelfde zegt.