Met je loopschoenen de wereld rond

Albatros Adventure

Die van New York, Parijs, Londen en Berlijn heb je al achter de rug, en voor die van Brussel draai je je hand niet meer om. Tijd voor een ietwat uitdagendere marathon, waar de spectaculaire vergezichten in de prijs zijn inbegrepen. 

Door Eldrid Deleu

Patagonian International Marathon / Eduardo Hernández
Patagonian International Marathon / Eduardo Hernández
  •  Patagonian International Marathon

Lijken indrukwekkende kliffen, torenhoge bergen, grote gletsjers en azuurblauwe meren je wel wat? Dan kom je tijdens de vierde editie van de Patagonian International Marathon zeker aan je trekken. Deze loopwedstrijd in het nationaal park Torres del Paine in het zuiden van Chili leidt je door een van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Amerika, en trekt lopers uit de hele wereld aan. Is een marathon je veel te kort, dan kun je ook zestig kilometer lopen. Wil je daarentegen wel wat meer van het uitzicht genieten, dan is er ook een race van tien kilometer.

Hoe lang heb ik om te trainen? Als je van nul moet beginnen, raden we je aan om volgend jaar mee te doen. Ben je een geoefende loper, dan moet je 26 september zeker aankruisen in je agenda.

Kan ik er nog bij? Voor zowel de hele en halve marathon als de tien en zestig kilometer zijn nog plaatsen. Je betaalt tussen de 110 en 170 Amerikaanse dollar (100 en 155 euro).

Albatros Adventure
Albatros Adventure
  • Big Five Marathon

Marathons zijn doorgaans niet voor watjes, maar de ‘Big Five’ is dat al helemaal niet. Sommige deelnemers vinden hem zelfs zwaarder dan de Comrades-wedstrijd, een ultramarathon van 87 kilometer die ook in Zuid-Afrika plaatsvindt. Het parcours loopt immers door de heuvels en valleien van het Entabeni-reservaat – door het zand of op rotspaden met losliggende stenen – en overbrugt hoogteverschillen van wel zeshonderd meter. Je inspanningen tijdens de Big Five, die eigenlijk nog het best omschreven kan worden als een marathon en safari in één, worden wel beloond. Want waar anders loop je tussen de zebra’s, giraffen, antilopen, leeuwen, neushoorns en olifanten?

Hoe lang heb ik om te trainen? Je hebt nog wel even de tijd om een gepaste outfit te zoeken, want de volgende editie is op 25 juni 2016.

Kan ik er nog bij? Plaatsen zijn er nog genoeg, maar om aan deze marathon deel te nemen moet je een reis boeken via het gespecialiseerde lopersreisbureau Albatros Adventure. Een zesdaagse trip, vluchten niet inbegrepen, kost 1.475 euro.

Reggae Marathon / Karen Fuchs
Reggae Marathon / Karen Fuchs
  • Reggae Marathon

In vergelijking met de twee vorige uitdagingen is de Reggae Marathon in – waar anders? – Jamaica wel wat relaxter, ook al moet je er redelijk vroeg voor uit bed. De race start om 5 uur ‘s ochtends, en loopt langs de befaamde witte zandstranden van de westelijke badplaats Negril. Bergen of leeuwen zie je hier niet, maar azuurblauwe zeeën en wuivende palmbomen des te meer. Bovendien draait deze loopwedstrijd rond muziek. De hele route lang word je toegejuicht door steeldrums en dj’s. Mag het nog wat meer op het gemak? Kies dan voor de halve marathon of de tien kilometer.

Hoe lang heb ik om te trainen? De Reggae Marathon vindt plaats op 5 december, dus dat moet nog net lukken.

Kan ik er nog bij? Zeker! Je betaalt tussen de 60 en 120 Amerikaanse dollar (55 en 110 euro) voor je deelname, afhankelijk van het tijdstip van je inschrijving en de afstand die je kiest.