Prestigieuze universiteit biedt gratis pokerlessen aan

Troeven jouw vrienden je steeds af bij een spelletje poker? Een onlinecursus van een vooraanstaande Amerikaanse universiteit kan je misschien helpen.

In het kader van het OpenCourseWare-project biedt het Massachusetts Institute of Technology, een van de meest respectabele technische universiteiten ter wereld, een heleboel vakken gratis aan op het net. Eentje daarvan is ‘Poker Theory and Analytics’, een vak dat het bekende kaartspel vanuit een academisch standpunt onder de loep neemt.

De bedoeling van het vak is om de beginselen van poker onder de knie te krijgen terwijl studenten rekening houden met factoren waarmee andere spelers zich niet bezighouden. Met behulp van speciale software wordt alles geanalyseerd: van de positie aan tafel tot patronen in het gedrag van de tegenstanders. Op basis van die gedragsanalyse wordt de toekomstige handelwijze van tegenspelers dan weer voorspeld. Het vak leert zo risicoanalyse om tot een zo hoog mogelijke return on investment te komen.

Het is niet de eerste keer dat wiskundige modellen gekoppeld worden aan kaartspellen op MIT. In de jaren ’90 organiseerden studenten het MIT Blackjack Team. Zij telden de kaarten en gebruikten ingewikkelde strategieën om uiteindelijk steeds te winnen in blackjack.

De cursus bestaat uit video’s, een syllabus en notities die allemaal gratis online worden aangeboden.