Hoe kun je de files in Frankrijk vermijden?

Boze boeren houden nog altijd snelwegen in heel Frankrijk geblokkeerd uit protest tegen de lage prijzen voor melk en vlees. Op de Autoroute du Soleil rond Lyon, net als in Normandië en in het westen van het land, staan lange files. 

In zuidelijke richting is de weg dicht bij Limonest, in noordelijke richting bij Chasse-sur-Rhône. Ook andere wegen rond Lyon zijn geblokkeerd, zoals de A42 richting Genève, de A46 richting Lyon en de A47 Saint-Etienne-Lyon. Verder naar het westen wordt een blokkade gemeld op de A75 van Clermont-Ferrand naar Béziers bij afrit 20, en op de A77 Parijs richting Nevers.

VAB raadt aan de omgeving rond Poitiers te vermijden en de A10 te nemen tussen Châtellerault en Bordeaux. Wie naar Frankrijk rijdt en het verkeer en de blokkades op de voet wil volgen, luistert volgens VAB het best naar radio 107.7.

De Nederlandse automobilistenbond ANWB raadt automobilisten aan goed op de verkeersinformatie te letten en alternatieve routes te zoeken. Dat is overigens geen garantie voor een onbelemmerde rit: ook op de nationale wegen duiken boerenblokkades op. Dat is onder meer het geval bij de toegangswegen naar Ile d’Oléron en Poitiers. Ook is de brug van Tancarville over de Seine dicht.