De hot dog geeft zijn geheimen prijs

Voor liefhebbers van worst en zachte broodjes is het vandaag een hoogdag. Wereldwijd vieren we National Hot Dog Day, een traditie die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Voor de gelegenheid diepten we een paar leuke weetjes op over de typisch Amerikaanse snack.

1. Het ontstaan

Hoewel hot dogs vooral in de Angelsaksische wereld bijzonder populair zijn, hebben ze hun roots in Duitsland. Meer bepaald in Frankfurt, waar de eerste worsten volgens historici al in de vijftiende eeuw gemaakt werden. Duitse immigranten zouden de worsten enkele eeuwen later introduceren in de Verenigde Staten, waar ze op het einde van de negentiende eeuw voor het eerst geserveerd werden op een broodje. Een van de pioniers was ene Charles Feltman, een Duitse slager die in 1871 de allereerste hot dog-kraam opende op Coney Island.

 2. De naam

Er bestaat geen unanimiteit over hoe hot dogs aan hun opmerkelijke naam komen. Een mogelijke verklaring is dat worsten in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten vaak ‘dogs’ genoemd werden, omdat men vermoedde dat er soms hondenvlees in gedraaid werd, een praktijk die tot het begin van de twinigste eeuw courant was in Duitsland. Een andere verklaring verwijst naar de typisch Duitse Teckel-honden, die door hun lange, smalle bouw uiterlijke gelijkenissen oproepen met een hot dog.

3. De grootste

De grootste hot dog ooit gemaakt is van Japanse makelij. In 2006 vierden de Japanse bakkers de vijftigste verjaardag van hun overkoepelende vereniging door een hot dog van 60 meter lang te maken, die werd opgediend op een broodje van 60,3 meter. Sindsdien heeft de uit de kluiten gewassen snack een vermelding in het Guiness Book of World Records.

4. De duurste

De gemiddelde hot dog kost amper een paar dollar, maar er bestaan uitzonderingen. Zo werd in mei 2012 een luxueuze variant aan de man gebracht in het Californische Sacramento. De ‘California Capitol City Dawg’ werd samengesteld uit de beste ingrediënten, gaande van truffelboter, elandkaas, gedroogde bosbessen tot organisch geteelde groenten, goed voor een hallucinant prijskaartje van 145,49 Amerikaanse dollar (zo’n 130 euro).

5. De meeste

In de Verenigde Staten worden regelmatig eetwedstrijden gehouden, waarin het erop aankomt om zoveel mogelijk hot dogs te verorberen. Het huidige wereldrecord staat op naam van ene Joey ‘Jaws’ Chestnut (foto), die erin geslaagd is om op 10 minuten maar liefst 69 broodjes achterover te slaan.

Five-time Nathan’s Famous Champion Joey Chestnut as he wins his sixth title by equaling his record of 68 hot dogs and buns in ten minutes during Nathan’s Famous Fourth of July International Hot Dog Eating Contest July 4, 2012 in the Coney Island section of New York. AFP PHOTO/Stan HONDA
 

6. De onze

Ter ere van National Hot Dog Day waagden we ons bij Metro aan drie originele varianten: de Mexican dog (met cheddar, guacamole en nacho’s), de Italian dog (met pesto, tomaten en Parmezaan) en de Persian dog (met hummus en rode paprika). Na een kleine rondvraag bleek de Mexicaanse variant het best in de markt te liggen. “Een no-nonsense voorgerecht van nacho’s met guacamole, gevolgd door een pittig hoofdgerecht van worst, cheddar en jalapenos-pepertjes”, klinkt het. De Italian dog – “een mooi huwelijk tussen de verfijnde Italiaanse keuken en Amerikaanse fastfood” – komt als tweede uit de bus.

 

foto2

mosaique