Wereldkampioen Franstalige Scrabble spreekt geen woord Frans

De UCL in Louvain-la-Neuve was het voorbije weekend het strijdperk voor de Franstalige versie van het wereldkampioenschap Scrabble. Zo’n 800 spelers deden een gooi naar de titel maar uiteindelijk ging de Nieuw-Zeelander Nigel Richards aan de haal met de eindoverwinning. Opmerkelijk is dat de kersverse wereldkampioen het Frans niet machtig is. 

De 48-jarige Richards kan je ook wel de Lionel Messi van Scrabble noemen. Op de wereldranglijst steekt hij met kop en schouders boven zijn tegenstanders uit en de Nieuw-Zeelander kroonde zich al drie keer tot wereldkampioen Scrabble in het Engels. Ook de prestigieuze King’s Cup pronkt al twaalf keer op zijn palmares. Blijkbaar had hij nood aan een nieuwe uitdaging want dit weekend nam hij voor het eerst deel aan het Franstalige wereldkampioenschap.

Volgens Liz Fagerlund, een vriend van Richards, begon de voorbereiding van de Scrabblemeester acht weken voor het toernooi. In plaats van de taal te leren, las hij het woordenboek. “Hij spreekt geen Frans, hij heeft gewoon de woorden geleerd. Hij weet niet wat ze betekenen en kan volgens mij geen gesprek in het Frans voeren”, zei Fagerlund aan The New Zealand Herald.

Richards is een teruggetrokken persoon die naast Scrabble ook een passie voor fietsen zou hebben. In een uitzonderlijk interview zei hij dat “er geen geheim is achter Scrabble, het is een kwestie van woorden kennen.”