Helemaal de wereld rond met alleen spierkracht

Jason Lewis pedals along the Thames River near Canary Wharf as he heads towards the Meridian Line at Greenwich to officially complete his journey, making him the first to circle the globe on human power alone, 06 October 2007, in London. The 46,000-mile (74,000km) journey officially ended when he reached the point in South West London - the same place he started on 12 July 1994 with his colleague Steve Smith who decided to leave the expedition in Hawaii in 1999. AFP/LEON NEAL

Jason Lewis was 26 toen hij vertrok op een reis rond de wereld. Pas dertien jaar later kwam hij terug thuis. Hij is de eerste persoon die volledig op eigen kracht rond de wereld gereisd heeft. Tijdens zijn reis ijverde hij voortdurend voor duurzaamheid en bezocht hij 900 scholen waar hij ging praten over een ecologische levensstijl.

Lewis vertrok in oktober 1994 met zijn reisgezel Steve Smith met de mountainbike naar Portugal. Hij had nog nooit meer dan een aantal kilometers gefietst en was helemaal niet in goede vorm. “Ik voelde me claustrofobisch in Engeland en ik wilde de wereld zien. Het idee om de wereld rond te reizen kwam van mijn vriend Steve Smith, terwijl we enkele biertjes dronken om 2u ’s nachts”, vertelt hij aan BBC. Het tweetal kocht een houten pedaloboot waarmee ze de Atlantische Oceaan overstaken. Ze kozen ervoor om zich voort te bewegen met pedalen en dus ook geen windkracht te gebruiken. Vervolgens skeelerde Lewis duizenden kilometers dwars doorheen de Verenigde Staten. Onderweg moest hij negen maanden herstellen in een ziekenhuis nadat hij door een dronken chauffeur aangereden was. Hij is de eerste persoon ooit die de VS op inline skates overstak, een van de vele records die hij onderweg verzamelde.

Jason_Lewis_kayaking_through_Indonesia

Het tweetal stak vervolgens met hun pedaloboot de Grote Oceaan over naar Hawaii. Het was daar dat Steve Smith naar eigen zeggen ontdekte dat hij diep vanbinnen geen echte reiziger was. Na 4,5 jaar verliet hij de expeditie. De eenzaamheid die volgde was voor Lewis bijna ondraaglijk. Bovendien kwam hij in een sterke tegenstroming terecht, waardoor hij 2,5 weken lang min of meer ter plaatse bleef trappelen middenin de Grote Oceaan. “Ik pedaleerde toen 16 of 17 uur aan een stuk om een beetje vooruitgang te boeken. Toen ik ging slapen en nadien mijn GPS opzette, was ik weer waar ik vertrokken was. Op dat moment had ik regelmatig conversaties met mezelf, gewoon om gezelschap te hebben. Ik was niet aan het hallucineren, ik moest gewoon met mezelf praten omdat ik zo eenzaam was.”

Thuiskomst

Uiteindelijk verplaatste hij zich te voet, per fiets, per kayak, per pedaloboot en met inline skates en bereikte hij zijn thuisstad Londen in 2007 (omslagfoto). Wat volgde was een moeilijke periode in Lewis’ leven. Hij was intussen 39 jaar, was 13 jaar lang voortdurend onderweg geweest en ontdekte dat zijn thuis zijn thuis niet meer was. Al zijn vrienden hadden intussen een leven opgebouwd met vrouw en kinderen. “De thuiskomst was een gigantische anticlimax. Alles en iedereen was veranderd. Wat volgde was een lange moeilijke periode waarin ik probeerde uit te zoeken welke richting mijn leven uitging.” Uiteindelijk slaagt hij erin zijn demonen te overwinnen door een boek te schrijven waarin hij zijn avonturen navertelt. Dat boek heeft sindsdien heel wat prijzen gewonnen. Lewis is ook opgenomen in het Guinness Book of World Records als eerste persoon ooit die enkel met spierkracht de wereld rondreisde.