Belgisch bier in de Amerikaanse koelkast

De tijd dat je in een Amerikaanse supermarkt alleen kon kiezen tussen een Budweiser en een Budweiser light ligt al een tijdje achter ons. De bierkeuze wordt almaar groter, met een prominente plaats voor Belgisch bier of op Belgisch geïnspireerd Amerikaans bier.

De Verenigde Staten zijn de grootste bierinvoerder ter wereld. Naast Duits, Engels en Nederlands getinte bieren nemen nu de Belgische brouwsels een almaar grotere plaats in. Zo is AB InBev erin geslaagd om Stella Artois de top tien van meest gedronken bieren in de States binnen te loodsen. De Belgisch-Braziliaanse reus zet daarbij resoluut de herkomst van zijn pils in de verf en stelt die voor als een luxeproduct dat je serveert volgens een in België alom gekend ritueel. Maar niet alleen pils is mateloos populair, er wordt ook meer en meer trappist uitgevoerd en bier van lokale brouwerijen met een bescheiden productie.

Dat succes legt ook de onafhankelijke Amerikaanse bierbrouwers geen windeieren. Ze waren nog nooit met zo veel. In 2014 schatte de Amerikaanse brouwersvereniging hun aantal nog op meer dan 3.500. En bijna allemaal hebben ze in hun assortiment een of ander ‘Belgian style’-bier, geïnspireerd op de brouwsels van ons vlakke land. Dat ‘Belgian style’-label voorkomt verwarring met in België geproduceerd bier, maar profiteert tegelijkertijd wel van onze reputatie. En dan is het nog maar de vraag wat precies een Belgisch bier definieert, want de variëteit is enorm. De Amerikaanse brouwers maken handig gebruik van die onduidelijkheid. En de nieuwsgierigheid van de Amerikaanse bierdrinkers kent geen grenzen. Ze hebben hun buik vol van pils en hebben de lijst met speciaalbieren al ettelijke keren leeggeplunderd. Ze wagen zich dus meer en meer aan homemade bier, dat ze zelf brouwen in een kookpot ergens achter in de tuin. Een hobby die cultureel avontuur combineert met een vleugje nostalgie naar de tijd van de drooglegging.

————————————————–

INTERVIEW

Bart Vandaele is een Belgische chef-kok, eigenaar van het Belga Café in Washington

kok

Wordt de Belgische keuken gesmaakt in de VS?

«Meer en meer. Toen ik elf jaar geleden mijn restaurant opende, was ik de enige in de wijde omgeving van Washington. Er waren hier alleen maar Franse of Europese restaurants. Voor mij was het belangrijk om me te onderscheiden met de Belgische kant van mijn keuken. Intussen zijn er een tiental Belgische restaurants in Washington, en er duiken er almaar meer op in de andere grote Amerikaanse steden.»

Hoe omschrijf je de Belgische keuken voor de Amerikanen?

«Een keuken die gericht is op alles wat uit de tuin komt. België heeft een uitstekende bodem, die erg geschikt is voor de landbouw. Ik zet dus veel groenten, konijn en kip op mijn menu.»

Amerikanen bestellen ‘French fries’ als ze frieten willen. Wat staat er bij jou op de kaart?

«French fries bestaan niet! Als ze er bestellen, zeggen we gewoon dat we dat niet hebben. Ze reageren dan vaak ontsteld, en dan leggen we uit dat het bij ons ‘Belgian fries’ zijn. French fries is iets wat je eet in een fastfoodrestaurant!»