21 juli: een goedgevuld programma

Klaar voor een zwart-geel-rode dag in de hoofdstad? Metro stippelt het verloop van onze Nationale Feestdag in Brussel uit. Animatie, defilé, volksmaaltijd en een spetterend vuurwerk als apotheose.

10 uur
Je komt aan in Brussel-Centraal. De stad ontwaakt met een stevige kater, na het flamboyante volksdansfeest Bal National op het Vossenplein gisteravond. Eerste halte is de St-Michiels en St-Goedelekathedraal. De koninklijke familie neemt er deel aan het Te Deum en komt voor de gelegenheid het toegestroomde volk toewuiven. De ceremonie is het startschot voor een feestelijke dag in de nationale driekleur. Er is van alles te beleven, van het Koningsplein tot het Poelaertplein. Het Justitiepaleis is de place to be voor alle avonturiers. De politie en de hulpdiensten laten je er op een originele manier kennismaken met hun werk. Waaghalzen kunnen vanaf de zesde verdieping van het Arbeidshof naar beneden sjezen langs de Death Ride, een reusachtige kabelbaan die je gegarandeerd kippenvel bezorgt. Civiele bescherming, brandweer, DBDMH, B-Fast en het Rode Kruis demonstreren hun vaardigheden in de Regentschapsstraat. En ook ontwikkelingssamenwerking staat tijdens dit Europees jaar voor ontwikkeling in de spotlights.

foto 12 u

12 uur
Terug naar het Koningsplein via een van de vele musea onderweg. Ze zijn op deze feestdag allemaal open (MIM, Magritte, BELvue, Coudenberg, Bozar,…). Het Paleis van Karel van Lotharingen opent vandaag uitzonderlijk zijn deuren. Net als de Protestantse kapel en de kerken in de buurt. Ook de Europese instellingen zijn van de partij. Het is op dit plein en in heel de Hofbergstraat dat Defensie haar troepen en masse ontplooit. Je kan er enkele indrukwekkende machines bewonderen, waaronder de A109 helikopter, die ingezet werd voor verkenningsmissies in Mali, en de fameuze F-16. In de vluchtsimulator ervaar je trouwens zelf hoe snel en wendbaar deze mythische toestellen zijn. Camouflagedemonstraties, een klimmuur en EHBO-opleidingen vervolledigen het goedgevulde programma. Wie weet vind je wel een nieuwe roeping?

Feestdag - 15 uur

15 uur
Tijd om een goed plaatsje te veroveren langs het parcours van het defilé. Manschappen en voertuigen passeren vanaf 16 uur het Warandepark, de Koningsstraat en het Paleizenplein, in aanwezigheid van de koning, die de troepen vakkundig zal keuren. Meteen ook het startschot van de vliegshow. Dit jaar zet Defensie de vrouwen in het leger in de kijker, omdat het precies 40 jaar geleden is dat die voor het eerst toegelaten werden. Het militair en burgerlijk defilé zet ook het belang van de samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten in de verf. Daarom krijgen na de militairen ook de hulpdiensten, brandweer, civiele bescherming en politie hun 15 minutes of fame voor het koninklijk paleis.

16 uur
Er is natuurlijk ook aan de allerkleinsten gedacht. In het Warandepark kunnen ze tot 22 uur hun hartje ophalen aan animatie en concerten. De 101ste Airborne Divisie bouwt er ook een militair kamp dat de kinderen helemaal onderdompelt in de Slag om de Ardennen, te midden van Amerikaanse legervoertuigen die deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog. Een stoomtreintje voert hen door de gangen van het park. Voor de muziek zorgen drie – Belgische, natuurlijk – bands. Onder hen ook de flamboyante Belgians, die deze soms vrij ceremoniële dag voorzien van de nodige dosis rock-‘n-roll. En waarom geen toertje in de zweefmolen? De allergrootsten kunnen op hun beurt terecht in het Parlement, voor een bezoekje aan het democratische halfrond van Kamer en Senaat. En als je je op voorhand inschrijft, dan onthult de Wetstraat 16, de ambtswoning van de premier, al zijn geheimen voor je.

Feestdag - 16 uur

17 uur
Changement de décor. Op de Grote Zavel zet Radio Nostalgie de toon, met een affiche vol Belgische artiesten zoals Jali, Emma Bale en Mustii. Headliner is niemand minder dan Dr Alban, die zijn nineties-hits (‘Sing Hallelujah’, iemand?) nog eens van onder het stof haalt. Ook de bekende Mister Cover is van de partij. En de groep Hong Kong Star brengt hulde aan het repertoire van France Gall.

Feestdag - 17 h

18 uur
Hoog tijd om een hapje te eten. En wat is er Belgischer dan een lekkere mosselen-friet? Op het Vossenplein, hartje Marollen, zijn de gastentafels gedekt voor het Resto National. Dat evenement bestaat sinds 2012 en is zo’n succes dat het elk jaar opnieuw georganiseerd wordt. Er worden voor de gelegenheid niet minder dan 1.300 maaltijden opgediend (21 euro voor een mosselen-friet), waaronder 150 voor de minderbedeelde bewoners van deze op-en-top Brusselse wijk. Verwacht je aan een volkse ambiance, geanimeerd op het ritme van accordeons en plaatselijke majorettes. Om 19u15 opent het volksorkest Rita & Les Martin het musettebal. Om 20 euro neemt de lokale Snorrenclub de fakkel over voor Bruxelles Zingt, een grote karaoke in de vorm van een vrolijke medley met populaire liedjes uit het noorden en het zuiden van het land.

Feestdag - 18 h

22 uur
Klaar voor de apotheose van een drukke en spannende dag. Van op het dak van het Paleis der Academiën, op het Paleizenplein, wordt om 23 uur een spectaculair vuurwerk de Brusselse hemel in geschoten.

Feestdag - 22 uur

Nuttige sites
www.sibp.be
www.mil.be
www.restonational.be