Britse chauffeurs verlaten snelweg via de oprit… om niet in de file te staan

In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan nadat de politie beelden vrijgaf van chauffeurs die via de oprit de snelweg verlaten om zo een file te vermijden. “Belachelijk gevaarlijk” gedrag, klinkt het. 

De beelden werden gemaakt door verkeerscamera’s op de M1, een van de drukste snelwegen van het land, op zondag 5 juli. Door een zwaar ongeval stonden er lange files, maar enkele tientallen chauffeurs maken een bocht van 180 graden en rijden via de oprit de snelweg weer af.

Het gaat onder meer om een bus, die zichtbaar moeite heeft om de bocht te nemen. Ook is te zien hoe chauffeurs die de snelweg net willen oprijden, zich langs auto’s moeten wringen die uit de verkeerde richting komen.

“Deze mensen vertoonden belachelijk gevaarlijk gedrag”, aldus Dave Lee van de Northamptonshire Police. “Wie de autosnelweg komt opgereden, verwacht niet dat er auto’s hun richting komen uitrijden. Deze chauffeurs handelden niet alleen met gevaar voor eigen leven, maar brachten ook de levens van anderen in gevaar.”

De politie bestudeert nu de beelden om de gevaarlijke bestuurders te vervolgen. Het busbedrijf Reays heeft intussen bevestigd dat hun chauffeur die bij het incident betrokken was, is opgestapt.