Zeven fouten die zelfs gezonde eters maken

Je hebt de knoop doorgehakt: die overtollige kilo's moeten eraf. Proficiat! Het probleem is alleen dat de meeste mensen na een aantal dagen, weken of maanden terug in hun oude gewoontes vallen. Een aantal blunders kunnen je goede bedoelingen helemaal teniet doen. Daarom een overzicht van zeven missers bij het dieetproces.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

1. Je eet niet voldoende eiwitten tijdens het ontbijt

Sommige mensen willen gezond eten en kiezen 's ochtends steevast voor muesli met magere melk en een stuk fruit. Een uur later hoor je hun maag al grommen, en voor je het weet klagen ze dat ze opnieuw honger hebben. De wil om de gezonde toer op te gaan, is duidelijk aanwezig, maar ze vergeten één ding: eiwitten. Wie namelijk begint met een eiwitrijk ontbijt, voelt zich voller en zal daardoor minder snacken. Voeg daarom gezonde vetten toe aan je granenmix, zoals amandelen, of eet een hardgekookt eitje.

2. Je neemt de foute tussendoortjes

Zit er meer dan vier uur tussen je ontbijt en je lunch? Dan raden de meeste voedingsdeskundigen aan om een gezond tussendoortje te eten. Het probleem is dat heel wat mensen kiezen voor een te grote snack. Hou er daarom rekening mee dat het draait om een soort mini-maaltijd die minder dan 200 calorieën bevat.

3. Je telt de calorieën van alcohol niet mee

Dat frisdrank een no go is tijdens een dieet, is algemeen geweten. Wat veel mensen echter vergeten, is dat wijn, een frisse pint of lekkere cocktails je slanke lijn ook ruïneren. We zeggen niet dat je je nooit meer mag verlekkeren aan een lekkere Cosmopolitan of Long Island Ice Tea, maar drink toch maar met mate.

4. Je eet een salade als middagmaaltijd

Met het fraaie zomerweer hebben mensen vaak zin in een maaltijd die niet zwaar op de maad ligt. Een frisse salade bijvoorbeeld. Übergezond zou je denken, op voorwaarde dat je je salade niet opfleurt met calorierijke smaakmakers. Te veel kip, avocado, kaas of olijfolie kunnen je gezonde lunch in een handomdraai veranderen in een dikmaker.

5. Je laat alle koolhydraten links liggen

Dit is een van de meest gemaakte fouten. Heel wat mensen denken dat ze niet kunnen afvallen én genieten van koolhydraten zoals brood, pasta, rijst of noedels. Zo is het beter om alles met mondjesmaat op je bord te leggen. Dus zolang je geen kilo vlees eet bij je gebakken aardappels of je pasta niet overgiet met roomsaus, kan je met een gerust geweten smullen van enkele koolhydraten.

6. Ongezond eten koste wat het kost vermijden

Het klinkt misschien vreemd, maar het is belangrijk om je favoriete eten te blijven eten, ook al is het niet super healthy. Als je immers alle lekkernijen opgeeft, kan je een dieet nooit volhouden en stop je sneller met gezond eten. Af en toe zondigen kan dus zeker door de beugel. Eet bijvoorbeeld af en toe een stuk pizza met een salade, in plaats van een hele pizza in één keer te verorberen. Of geniet van frietjes met een hamburger, maar laat het broodje liggen. En wil je perse een dessert eten? Deel het dan met je vrienden.

7. Je wil het nieuwste, populaire dieet uitproberen

Om de zoveel tijd verschijnt er wel een nieuw dieet waarbij alle celebs en gezondheidsmagazines zweren dat het werkt en de kilo's er af vliegen. Het tegengestelde is vaak waar. Ofwel is het regime heel moeiijk vol te houden, ofwel heeft het slechts een tijdelijk effect.