Vijf manieren om slim te besparen

Heb jij ook van die vrienden die voortdurend klagen over het feit dat ze blut zijn, maar wel om de haverklap met een nieuwe smartphone, een dure designerhandtas of een ander exclusief accessoire op de proppen komen? Dan ben je vast en zeker niet de enige. In onze cultuur worden we voortdurend aangemoedigd om ons geld te laten rollen. Hieronder enkele tips om de vinger vaker op de knip te houden en die spaarrekening wat aan te dikken zonder je leven volledig om te gooien.

1. Ga minder vaak op restaurant
Eten op restaurant is niet alleen duurder, maar ook minder gezond en gevarieerd dan een zelfgemaakte maaltijd. Voor een portie frieten met een stuk vlees en enkele blaadjes sla erbij betaal je op restaurant al snel meer dan 20 euro, terwijl je thuis al gegeten hebt voor minder dan de helft van die prijs. Heb je een onregelmatig leven en weinig tijd om boodschappen te gaan doen in de supermarkt? Stel dan een weekmenu op en koop alles in in één keer in de supermarkt. Zo heb je geen excuus meer om teveel geld uit te geven op restaurant.

2. Combineer verschillende autoritten
Laten we er geen doekjes om winden: gas en benzine zijn de laatste jaren schandalig duur geworden. Helaas zijn we intussen zo gewend aan deze hoge prijzen, dat we veel te weinig stilstaan bij de hoeveelheid brandstof én geld we zouden kunnen besparen door verschillende autoritjes te combineren. In plaats van voor elke kleine boodschap in de auto te springen, is het verstandiger om een lijst te maken van alle plaatsen waar je die dag naar toe moet, voordat je effectief in de auto springt. Minder kilometers zorgen ervoor dat je niet alleen bespaart op benzine, maar ook op onderhoudskosten. Twee vliegen in één klap.

3. Zet je automatische inschrijvingen stop
Door je automatisch in te schrijven op allerhande sites kan je veel tijd en geld besparen, maar dat geldt enkel als je de producten en diensten die deze sites aanbieden ook effectief gebruikt. Neem daarom de tijd om je rekeningen uitgebreid te bestuderen en ga na voor welke sites je automatisch ingeschreven bent. Gebruik je hun diensten niet meer? Schrijf je dan onmiddellijk uit en bespaar kostbare euro’s.

4. Houd de limieten van je bankkaart in het oog
Niemand betaalt graag service- of transactiekosten aan banken. En al helemaal niet wanneer deze erg hoog oplopen omdat jouw rekening vaak flirt met het nulpunt. Stel daarom limieten voor je bankkaart in die ervoor zorgen dat je rekening nooit onder nul komt te staan. Misschien lichtjes gênant als je kaart geweigerd wordt, maar het is wederom een goede manier om kosten te besparen.

5. Koop geen grote hoeveelheden voedsel waarvan je de helft weggooit
Groenten in bulk kopen kan een fantastische manier zijn om geld te besparen. Maar zodra je de helft van deze bulk moet weggooien, worden deze besparingen tot een minimum gereduceerd. Een goede planning biedt ook hier de oplossing. Stel opnieuw een weekplanning op voor  al je maaltijden en hang een papier op je frigo waarop je schrijft wat er zich in je frigo bevindt en wanneer dit voedsel vervalt. Zo heb je in één oogopslag een duidelijk overzicht van wat jouw frigo te bieden heeft en wanneer je dat het best opeet.