Robothand herkent rijp fruit

Het Nederlands bedrijf Lacquey is op de proppen gekomen met een nieuwe technologie die voedselbedrijven in staat stelt om fruit en groenten te bewerken zonder het product zelf te beschadigen. Dat staat te lezen in de Nederlandse krant Financieele Dagblad. Deze ontwikkeling kan mogelijk leiden tot een nieuwe golf van automatisering bij de verwerking van voedingsmiddelen.

Het Delftse bedrijf ontwikkelde een robothand die zelf weet hoe hard er in bepaalde groente of fruit geknepen mag worden zonder daarbij het fruit of de groente te beschadingen.

Momenteel gebeurt het snijden van groenten en fruit en de verpakking ervan ook al machinaal, maar bepaalde stappen moeten nog altijd manueel gedaan worden. Het probleem is de werknemers die hiervoor verantwoordelijk zijn in bijzonder ongunstige arbeidsomstandigheden terecht komen. “De werknemers moeten repetitieve taken uitvoeren in een natte en koude omgeving. De sector wordt dan ook met een bijzonder groot personeelsverloop geconfronteerd”, legt Wilco Fauth, topman van de onderneming Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON), uit aan Express.be.

Ingewikkelde klus
Richard van der Linde, de oprichter van het Delftse bedrijf Lacquey, merkt op dat de robot een bijzonder ingewikkelde taak moet uitvoeren. “De robot moet herkennen met welk soort groente of fruit hij te maken heeft”, legt hij uit. “Maar daarnaast moet hij ook de bovenzijde van de onderkant kunnen onderscheiden, moet hij weten hoe hij het project moet vastgrijpen en moet hij bepalen hoeveel druk de vingers kunnen uitoefenen zonder schade aan te richten”, gaat hij verder.

“Tot slot moet de greep ook stevig genoeg zijn, zodat de robot het product tijdens de behandeling niet laat vallen. Tenslotte moet het object op de juiste plaats worden gedeponeerd zonder de omliggende producten te beschadigen.”

Lang ontwikkelingsproces
De ontwikkelaars Richard van der Linde en Martijn Wisse hebben meer dan tien jaar lang gewerkt aan de robothand, die inmiddels in verschillende versies gebruikt wordt. Dankzij de camera’s en de herkenningssoftware waarmee de robot is uitgerust, weet het toestel meteen hoe hij bepaalde groenten en fruit moet behandelen. Het is de bedoeling dat de robot later ook in staat zal zijn om slechte producten te herkennen en te elimineren.