Zeewier dat naar spek smaakt is het nieuwe supervoedsel

Amerikaanse onderzoekers hebben per toeval een nieuw soort ‘supervoedsel’ ontdekt, een zeewiersoort die naar spek smaakt!

De rode alg die de naam ‘dulse’ draagt komt voor langs de kust van de Atlantische en de Grote Oceaan. De wetenschappers werkten vijftien jaar lang aan een verbeterde variant van het zeewier. Die variant zit boordevol proteïne, mineralen en vitamines en groeit bovendien erg snel en gemakkelijk.

Oorspronkelijk wilden ze een gemakkelijk te kweken supervoedsel ontwikkelen voor abaloneschelpen, een zeevrucht die vooral in Azië erg gegeerd is, maar na verloop van tijd richtten ze hun aandacht op menselijke consumptie. Het wier is nu al te koop in gedroogde vorm als voedingssuplement. Het zeewier ziet er nog steeds niet uit, maar met de smaak van spek zijn de mogelijkheden schier eindeloos.

“In Europa wordt dulse al gebruikt in smoothies in gedroogde vorm”, zegt onderzoeker Chris Langdon aan persagentschap IPS. “Maar er is niet veel interesse in het gebruik in verse vorm. Toch is dit een verbazingwekkend gewas. Als je het bakt, smaakt het naar spek, niet naar zeewier.” De wetenschappers lonken onder andere naar vegetariërs. Zij zouden zo kunnen genieten van de smaak van spek, zonder vlees te eten. Revolutionair!

2222309331_a3bdf669ec_o3475067809_1108e613a4_b

(foto’s flickr: Gerry Thomasen / cyclonebill / Doug Beckers)